У Львівській області запитували–відповідаємо

У Львівській області запитували–відповідаємо

29.08.13 09:43 0 990
На запитання платників податків щодо розгляду звернень громадян в органах Міндоходів і надання адміністративних, інформаційних послуг в ЦОПП відповідала головний державний інспектор відділу забезпечення доступу до публічної інформації, організації розгляду звернень громадян, надання адміністративних та консультативних послуг управління обслуговування платників податків Золочівської ОДПІ Доцяк Оксана Романівна. Пропонуємо відповіді на найактуальніші з них.

Скажіть будь-ласка, мені потрібно одержати довідку про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, куди слід звернутись?

Для отримання Довідки у паперовому вигляді заявник особисто (або уповноважена на це особа) подає заяву, оформлену за формою згідно з додатком 2 до наказу Міністерства фінансів України від 12.12.2012 №1315 "Про затвердження Порядку видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, що контролюються органами державної податкової служби, та внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів" до Центру обслуговування платників податків державної податкової інспекції за основним місцем обліку платника податків.

Для отримання Довідки в електронному вигляді платник податків подає заяву у порядку, передбаченому для подання звітності в електронній формі. За відсутності у платника податків податкового боргу Довідка видається протягом п'яти робочих днів від дня отримання заяви, зокрема, Довідку у паперовому вигляді платник податків або його законний чи уповноважений представник отримує безпосередньо в державній податковій інспекції, до якої було подано відповідну заяву. Довідку в електронній формі платник податків, що подав заяву у порядку, передбаченому для подання звітності в електронній формі, отримує засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису

Який статус мають послуги, які надаються Інформаційно довідковим департаментом Міндоходів?

Відповідно до ст.52 Податкового кодексу України за зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Консультації надаються органом державної податкової служби, в якому платник податків перебуває на обліку, або митним органом за місцем митного оформлення товарів, або вищим органом державної податкової служби або вищим митним органом, якому такий орган адміністративно підпорядкований, а також центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері митної справи.

Згідно із статтею 21 Митного кодексу України консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи надаються митницями за місцем розташування підприємств (за місцем проживання або тимчасового перебування громадян) або центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, в усній, письмовій або, за бажанням заінтересованої особи, електронній формі у строк, що не перевищує 30 календарних днів, наступних за днем отримання відповідного звернення. Консультації в письмовій формі надаються у вигляді рішень митних органів. Консультація з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи має індивідуальний характер і може використовуватися виключно особою, якій надано таку консультацію. Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Інформаційно-довідковий департамент Міндоходів (ІДД Міндоходів) надає тільки уніфіковані відповіді на запитання платників податків. Відповіді, отримані платниками податків від ІДД Міндоходів носять інформаційно-довідковий характер.

Чи звільняються фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку від сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску на час відпустки та за період хвороби?

Відповідно до п.295.5 статті 295 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої та другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листками) непрацездатності, якщо вона триває 30 календарних днів і більше.

В той же час, Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не передбачено пільг щодо сплати єдиного внеску підприємцями на час відпустки та за період хвороби.

Я хотіла б скористатись правом на одержання податкової знижки на навчання. Куди я можу звернутись за допомогою у заповненні декларації про майновий стан і доходи?

Насамперед хочу нагадати про те, що декларація подається до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси платника податку, тобто за місцем його реєстрації. Фізичні особи, які мають право на нарахування податкової знижки, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року до кінця податкового року, тобто граничний термін подання декларації - 31 грудня 2013 року.

За допомогою у заповненні декларації про майновий стан і доходи Ви можете звернутись до Центру обслуговування платників податків відповідної державної податкової інспекції, в якому Ви зможете отримати кваліфіковану консультацію та вичерпні відповіді на Ваші запитання.

Скажіть будь–ласка, протягом якого строку розглядаються звернення громадян?

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» із змінами і доповненнями, звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

Чи має право платник ПДВ зареєструвати податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних пізніше п’ятнадцятого календарного дня, що настає за днем її виписки, якщо п’ятнадцятий день припадає на святковий чи вихідний день?

Відповідно до п.201.10 статті 201 Податкового кодексу України реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку міський голова ...
Наступна новина: У Івано-Франківську ...

КОМЕНТАРІ