МОЗ України впроваджує нові підходи інформування населення щодо безкоштовного забезпечення ліками і медичними виробами

МОЗ України впроваджує нові підходи інформування населення щодо безкоштовного забезпечення ліками і медичними виробами

29.08.13 09:12 0 976
МОЗ України вживає чимало заходів для того, щоб кожна «таблетка» лікарського засобу належним цільовим чином дійшла до хворого, при цьому – безкоштовно і своєчасно.

Враховуючи підвищену увагу засобів масової інформації до цільового використання препаратів, а також інтерес з боку громадськості, МОЗ України запровадило систему інформування населення щодо закупівлі, розподілу, поставок і забезпеченості препаратами і медичними виробами регіонів країни (закладів охорони здоров’я) у межах централізованого державного забезпечення.

З метою формування нових стандартів відкритості і публічності системи державного забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, реалізації права вільного доступу громадян до інформації про наявність препаратів для безкоштовного лікування, розроблено та затверджено наказ від 27.06.2013 року № 561 «Про здійснення заходів з контролю використання лікарських засобів закуплених за кошти Державного бюджету України», відповідно до якого регіонами країни (закладами підпорядкування МОЗ України), які є одержувачами предметів закупівлі за державні кошти, запроваджено оперативне і періодичне інформування населення і пацієнтів щодо забезпеченості лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

Зокрема, інформування здійснюється шляхом створення на офіційних web-сайтах регіонів (закладів підпорядкування МОЗ України) тематичної web-сторінки, а також забезпечення розміщення та щотижневе оновлення інформації щодо отримання (кількість, од., № серії), наявних залишків, а також розподілу за закладами, що кінцевими одержувачами лікарських засобів і виробів медичного призначення, що закуповуються за бюджетні кошти.

Важливою ознакою забезпечення на безкоштовній основі є маркування «Бюджетна закупівля», а також відповідна серія препарату. Оприлюднюючи інформацію щодо серій препаратів для широкого загалу, які закуплені за державні кошти, можна бути більш впевненими у тому, що препарат буде надано хворому саме безкоштовно. Принаймні, пацієнт може вимагати від лікаря безкоштовного забезпечення препаратом конкретної серії, що було закуплено за державні кошти і забезпечено регіон.

Це дає можливість усім охочим бути поінформованими щодо безкоштовного забезпечення регіонів лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

Водночас, зважаючи на те, що питання забезпечення онкохворих дітей лікарськими засобами є під особливо пильною увагою засобів масової інформації, а також враховуючи ту обставину, що цього року жодна онкохвора дитина не повинна залишитися без безкоштовних медикаментів, оскільки фінансування цього року за напрямом забезпечення є стовідсотковим, МОЗ України звернулося до регіонів з вимогою забезпечити розміщення на інформаційних стендах, поблизу вікон реєстрації та у приймальних відділеннях закладів охорони здоров’я інформації щодо наявних лікарських засобів для лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, що закуплені за кошти державного бюджету.

Відтепер, батьки онкохворих дітей володітимуть інформацією, на які препарати вони можуть розраховувати безкоштовно і відповідно вимагати їх від місцевих лікарів закладів охорони здоров’я.

Таким чином, МОЗ України продовжує налагоджувати ефективну систему забезпечення хворих необхідними лікарськими засобами і виробами медичного призначення на безкоштовній основі за державні кошти.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 237 дітям-інвалідам ...
Наступна новина: Львівщина: Ірина Романів ...

КОМЕНТАРІ