Волинь: ковельський НВК «Дошкільний навчальний заклад – спеціальна школа І ст №7» чимало літ поспіль працює за методиками інклюзивної освіти

Волинь: ковельський НВК «Дошкільний навчальний заклад – спеціальна школа І ст №7» чимало літ поспіль працює за методиками інклюзивної освіти

29.08.13 13:24 0 961
Ковельський НВК «ДНЗ – спеціальна школа І ст №7» – особливий тим, що тут навчаються особливі діти. Заклад тривалий час працює за методиками інклюзивної освіти.

Суспільство нині відчуває потребу в інклюзивній освіті, в наявності більшої кількості закладів, де діти з особливими потребами були поруч з іншими дітьми.

Нині держава на всіх рівнях впроваджує саме такі інклюзивні методики в освіту. На необхідності пильної уваги до дітей з особливими потребами наголошує і Президент України. Турбота про створення рівних умов для навчання для такої категорії дітей чітко передбачена і соціальними ініціативами Глави держави. А в Державному бюджеті 2013 року в 2,5 рази (48 млн грн) збільшено обсяги видатків на освіту дітей з особливими потребами у загальноосвітніх навчальних закладах, що створює відповідні умови для відкриття інклюзивних класів у загальноосвітніх школах та інклюзивних груп в дошкільних закладах.

Завідувач ковельського НВК №7 Віра Чубата розповідає: «У нашому закладі донедавна було 9 груп, незабаром відкриємо 10-ту, 4 з них – для дітей з особливими потребами. Діти загального розвитку, і з особливими потребами перебувають разом і на майданчику, і в групах. З такими дітьми ми працюємо вже 14 років. Починали з нуля, з проб і помилок. А тепер маємо серйозні напрацювання».

Своїм досвідом персонал цього НВК може ділитися з іншими установами. Заклад об’єднує школу і садок. Діткам з особливими потребами це дуже важливо, бо вони, сягнувши шкільного віку, не полишають стін рідної їм навчальної установи, а продовжують тут же здобувати й початкову освіту. У приміщенні облаштовані кімнати, в яких спальні для діток спільні, а навчальні приміщення – різні. З урахуванням потреб кожної групи.

Приміщення НВК облаштоване для потреб діток-візочників, діток з ДЦП тощо. Фахівці закладу надають психологічну допомогу не тільки дітям, а й їхнім батькам, які часто не менше потребують поради фахівця.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ