Микола Присяжнюк: епізоотична ситуація в країні стабільна і контролюється

Микола Присяжнюк: епізоотична ситуація в країні стабільна і контролюється

29.08.13 12:22 0 996
Міністерство аграрної політики та продовольства України вживає всіх заходів для недопущення занесення до України збудника африканської чуми свиней. Про це сьогодні під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України повідомив Міністр Микола Присяжнюк.
На засіданні поінформовано, що регіональними службами державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду на державному кордоні та транспорті з початку року в областях загрозливої зони щодо можливого занесення збудника африканської чуми свиней (АЧС) перевірено понад 1,412 млн. транспортних засобів, при цьому було продезінфіковано 1,390 млн. та вилучено 3763,81кг продуктів тваринного походження, заборонених до ввезення з ручної поклажі громадян.
Відділом ветеринарної міліції МВС України спільно з місцевими органами МВС та ДАІ створено робочі групи, які на автошляхах здійснюють контроль за переміщенням вантажів, в першу чергу живих тварин та продуктів їх забою і переробки. З початку року в областях загрозливої зони перевірено 1196 суб’єктів господарювання діяльність яких пов’язана з виробництвом і переробкою свинини, при цьому виявлено 915 порушень, накладено штрафів на суму понад 109,0 тис. грн., видано 718 приписів, призупинено діяльність 28 об'єктів, вилучено понад 33,4 т. свинини.
Крім того, з початку року територіальними органами Держветфітослужби в загрозливій зоні щеплено проти класичної чуми свиней (КЧС) 3,042 млн. голів свиней, обстежено понад 1,755 млн. дворів та 4,131 млн. голів свиней, відібрано 906 проб біоматеріалів від диких свиней та 6567 проби від свиней господарств та приватного сектору населення для проведення лабораторного моніторингу АЧС, проведено 3881 перевірки свиногосподарств, за недотримання ветеринарно-санітарних вимог притягнуто до відповідальності 1009 особи, накладено штрафів на суму понад 170,2 тис. грн.
Під час засідання його учасники визначили найбільш небезпечні прикордонні регіони, звідки існує загроза для України. Відповідно до повідомлень Россільгоспнагляду з 2007 року в Російській Федерації виявлено 538 випадків захворювання на АЧС.
З початку 2013 року в РФ зареєстровано 134 випадки АЧС, у т.ч. вперше в Смоленській, Тамбовській та Бєлгородській областях.
За даними Россільгоспнагляду в результаті ліквідації спалахів хвороби було знищено понад 900 тис. голів свиней. При цьому прямі та непрямі економічні збитки склали понад 30 млрд. рублів.
Крім того, захворювання свиней на африканську чуму зареєстровано влітку цього року у Гродненській та у Вітебській областях Республіки Білорусь. Причиною захворювання стали контаміновані збудником корми.
Від початку 2013 року випадків захворювання на АЧС в Україні не зареєстровано.
З метою недопущення занесення збудника цієї хвороби на територію України, за підтримки Уряду, Держветфітослужбою та всіма причетними центральними органами виконавчої влади вживалися такі заходи:
Головним державним інспектором ветеринарної медицини України видано ряд наказів та розпоряджень щодо посилення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за профілактичними заходами проти АЧС.
Заборонено ввезення на територію України сприйнятливих до АЧС тварин, продукції та сировини з них з неблагополучних по АЧС країн, в т.ч. Білорусії та федеральних округів РФ в яких зареєстровано АЧС.
Спеціалістами Держветфітослужби України цього року в пунктах пропуску на державному кордоні України з Російською Федерацією та Республікою Білорусь проведено перевірку здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні з метою охорони території України від занесення особливо небезпечних хвороб. При цьому було перевірено 27 пунктів пропуску на території Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Харківської, Луганської та Донецької областей.
«На сьогоднішній день в Україні всіма зацікавленими службами вживається ряд заходів для недопущення занесення збудника цієї хвороби на територію держави, і лише завдяки нашим спільним злагодженим діям і виваженим рішенням, ми маємо контрольовану епізоотичну ситуацію», - підкреслив Міністр.
Проблема африканської чуми свиней не лише ветеринарна. Аграрний сектор економіки держави на сьогоднішній день є бюджетоформуючим та бюджетонаповнюючим. Розвиток свинарства дасть можливість отримати додаткові надходження в бюджети всіх рівнів, забезпечити потребу населення у харчовому білку. Тому слід об’єднати зусилля всіх причетних органів влади та посилити контроль за виконанням наших рішень – наголошували на засіданні члени Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Китайські інвестори ...
Наступна новина: Міліція нагородила ...

КОМЕНТАРІ