У Львівській області Ірина Романів взяла участь у Колегії департаменту освіти і науки ЛОДА

У Львівській області Ірина Романів взяла участь у Колегії департаменту освіти і науки ЛОДА

30.08.13 08:07 0 966
29 серпня, відбулось засідання розширеної Колегії департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації за участі заступника голови ЛОДА І.Романів.

Під час засідання члени Колегії обговорили стан готовності загальноосвітніх навчальних закладів до нового навчального року та впровадження державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти.

Зокрема, про стан готовності ЗОШ до нового навчального року доповів директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Михайло Брегін. Директор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Шиян розповів про нові стандарти початкової, базової та повної загальної середньої освіти.

“ вкрай важливо, аби усі освітяни Львівщини активно впроваджували нові стандарти початкової, базової та повної загальної середньої освіти у навчальних закладах, та брали активну участь у реалізації мікропроектів”, – зазначила І.Романів.

Нагадуємо, що затверджено розподіл видатків обласного бюджету на виконання заходів Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки. Місцевим бюджетам надано субвенцію на суму 6 080 253 гривні. Зокрема, на створення належних санітарно-побутових умов у загальноосвітніх навчальних закладах з обласного бюджету виділено 2 601 659 гривень, на розвиток мережі дошкільних навчальних закладів – 2 933 750 гривень, на модернізацію комп’ютерної бази навчальних закладів – 394 844 гривень, на створення якісного навчального середовища (освітні округи) – 150 000 гривень.

Крім цього, Ірина Романів звернула увагу присутніх на основні новації нового Державного стандарту – впровадження в навчальний процес предмету «Сходинки до інформатики» у 2-х класах та вивчення другої іноземної мови у 5-х класах. «Нові навчальні програми, які містять нові Державні стандарти для загальноосвітніх навчальних закладів, створені з урахуванням європейської практики, – зазначила Ірина Романів. – При створенні навчальної програми «Сходинки до інформатики» використані рекомендації ЮНЕСКО. Цей курс розглядається як необхідний інструмент, який у сучасному інформаційному суспільстві сприятиме більш успішному навчанню учнів, усебічному розвитку дитини шкільного віку. Рекомендаціям західних фахівців (зокрема Комітету з мовної політики Ради Європи) відповідає й нове покоління підручників з іноземних мов, що є дуже актуальним, враховуючи їх обов’язкове вивчення. Нові підручники для учнів других та п’ятих класів уже надійшли до шкіл Львівщини», – додала вона.

На завершення заступник голови облдержадміністрації висловила подяку освітянам за невтомну працю, великий талант, покликання сіяти мудрість і знання, а територіальним громадам – за допомогу навчальним закладам. Також Ірина Романів привітала усіх з початком нового року та побажала творчих успіхів і натхненної роботи.

Як повідомлялось під час засідання, держаною цільовою Програмою «Сто відсотків» передбачено у період до 2015 року стовідсоткове впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій, а саме на 2014 рік усі школи Львівської області повинні бути повністю забезпечені комп’ютерною технікою.

Варто відзначити, що серед новацій цього навчального року є введення вивчення другої іноземної мови у загальноосвітніх навчальних закладах. Так, учні, які вивчали іноземну мову англійську, другою обирають французьку, німецьку, іспанську чи польську.

Окрім того, у 2013-2014 навчальному році другокласники розпочнуть вивчати новий навчальний предмет «Сходинки до інформатики».

На Львівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти проведено курси підвищення кваліфікації учителів інформатики до викладання цього предмету у 2-х класах.

Також члени Колегії заслухали інформацію про проблеми сільських шкіл Львівщини в умовах переходу на нові Державні стандарти, серед яких значна кількість малокомплектних шкіл у сільській місцевості, низька наповнюваність класів, що спричиняє фінансові перевитрати на утримання одного учня, а також неможливість реалізувати оптимізацію шкільної мережі без згоди територіальної громади.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Школу верхової їзди ...

КОМЕНТАРІ