У Львівській області відбувся семінар для платників податків Самбірщини

У Львівській області відбувся семінар для платників податків Самбірщини

30.08.13 08:59 0 1064
Актуальні питання з оподаткування доходів фізичних осіб, в тому числі при відчуженні транспортних засобів, від продажу власної сільськогосподарської продукції, порядок застосування податкової соціальної пільги, податок на нерухомість - роз’яснили фахівці Самбірській ОДПІ на черговому семінарі.

Також обговорили питання роботи електронних сервісів податкової служби, якими можуть скористатися платники податків, порядок складання, заповнення та подання податкової звітності, у тому числі в електронному вигляді.

Наприкінці платники податків поставили запитання та отримали відповіді:

Які умови перебування фізичних осіб на ІІ групі платників єдиного податку?

До платників єдиного податку ІІ групи належать фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Протягом календарного року такі платники повинні відповідати сукупності критеріїв:

- не використовувати працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не повинно перевищувати 10;

- обсяг доходу не повинен перевищувати 1 000 000 грн.

До зазначеної групи платників не відносяться фізичні особи-підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи належать виключно до третьої або п’ятої групи платників єдиного податку.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року за умови дотримання відповідних вимог (п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України). Для цього йому необхідно подати заяву до територіального органу Міндоходів України не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. До заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування визначено ст.298 Податкового кодексу України.

Яка гранична сума розрахунків готівкою становитиме з 1 вересня?

Із 1 вересня цього року гранична сума розрахунків готівкою виглядатимуть наступним чином:

між підприємцями (підприємствами) протягом одного дня – у розмірі 10 000 гривень;

фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) – у розмірі 150 000 гривень;

фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню (наприклад, договір купівлі-продажу будинку, квартири або автомобіля) - 150 000 гривень.

При цьому такі обмеження не поширюються на розрахунки підприємств (підприємців) із бюджетами і державними цільовими фондами; добровільні пожертвування і благодійну допомогу, а також використання коштів, виданих на відрядження.

Відповідні норми передбачені постановою Правління Національного банку України (далі – НБУ) від 06.06.13 р. №210 та викладеним у новій редакції Положенням про ведення касових операцій у національній валюті, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. №637.

Як підприємцю-платнику єдиного податку перейти на загальну систему оподаткування?

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України.

Перейти на загальну систему оподаткування фізична особа – підприємець платник єдиного податку може за умови відсутності непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які сплачують платники єдиного податку.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу Міндоходів заяву.

З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано таку заяву, підприємець вважатиметься на загальній системі оподаткування.

Зауважимо, що фізична особа – підприємець може змінити систему оподаткування лише один раз протягом календарного року. Тобто, суб’єкт підприємництва, який відмовиться від спрощеної системи оподаткування у 2013 році, не зможе до кінця цього ж року знову стати платником єдиного податку.

Відмова від спрощеної системи оподаткування здійснюється в порядку, визначеному підпунктами 298.2.1 – 298.2.3 статті 298 ПКУ.

Чи платитимуть екологічний податок за утилізацію транспортних засобів власники транспортних засобів, вперше зареєстрованих до 1 вересня 2013 року?

З 8 серпня 2013 року діє закон про утилізацію транспортних засобів від 04.07.2013 р. №421-VII. А з 1 вересня поточного року набуде чинності закон про екологічний податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів від 04.07.2013 р. №422-VII.

Об'єктом і базою оподаткування за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів є:

- імпортери в Україну транспортних засобів або кузовів до них (за винятком кузовів для промислової зборки), крім транспортних засобів: дипломатичних і консульських установ, міжнародних організацій; раніше вивезених; завезених не в режимі імпорту; старше 30 років або не для комерційного використання; гуманітарних;

- виробники транспортних засобів в Україні для їхнього продажу на внутрішньому ринку України;

- покупці транспортних засобів у неплатників податку (дипломатичних і консульських установ, міжнародних організацій, соціальних транспортних засобів).

Не є об'єктом і базою оподатковування транспортні засоби, які:

- реалізуються для інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів, а також транспортні засоби спеціального призначення, оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, коштів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування;

- придбаваються на території України і в установленому порядку були вперше зареєстровані та/або перереєстровані, до 1 вересня 2013 року, у власників транспортних засобів або в осіб, які не є платниками цього податку, а також якщо такі транспортні засоби реалізовані після 1 вересня 2013 року

- призначені для вивозу за межі митної території України в митному режимі експорту.

Розмір екологічного податку розраховується виходячи зі ставок і коефіцієнтів для кожного виду транспортного засобу, обсягу двигуна, року випуску, маси та інших характеристик.

Ставки податку:

- легкові автомобілі й кузови до них (за винятком увезених для промислової зборки) - 5500 грн.;

- автобуси (для перевезення не менш 10 чоловік), вантажні й спеціальні автомобілі (крани, бетономішалки й т.п.) - 11000 грн.

Дата виникнення податкового зобов'язання по екоподатку для:

- імпортерів - дата подання митної декларації;

- виробників - дата реалізації;

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Володимир Поліщук провів ...

КОМЕНТАРІ