Андрій Тягнибок: "Депортація українців 1944-51 років – це трагедія з ознаками геноциду"

Андрій Тягнибок: "Депортація українців 1944-51 років – це трагедія з ознаками геноциду"

31.08.13 09:37 0 1043
28 серпня 2013 року, на свято Успіння Пресвятої Богородиці, народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Андрій Тягнибок побував на храмовому празнику біля каплички на місці спаленого бойківського села Дидьова Турківського району Львівської обалсти.

Андрій Тягнибок, виступаючи перед громадою, привітав усіх із храмовим святом і побажав пам'ятати про своє минуле та поширювати про нього правду серед инших людей, щоби подібні події в історії більше ніколи не повторювалися.

"Депортація українців 1944-51 рр. – це трагедія не лише нашого народу, але й всього людства. Це трагедія з ознаками геноциду. У Статті 2 Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду й покарання за нього, зокрема, вказано, що геноцидом є "навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне чи часткове її фізичне знищення". Хіба примусове жорстоке переселення українців та їхній етноцид під час операції "Вісла" не був розрахований на знищення української нації? Україна, Польща та весь світ повинні визнати це, щоби такі події в історії більше ніколи не повторювалися", – наголосив народний депутат.

Довідка: Село Дидьова було розташоване на шньому кордоні між Польщею та Україною. 15 лютого 1951 року сталінський режим підписав Угоду про передачу Польщі частини Дрогобицької области (480 км кв.). Внаслідок цього углиб УССР було переселено 51 тис. українців із 42-х населених пунктів, зокрема й з Дидьової. Кожного року на храмовий празник сюди з'їжджаються багато людей. З'їжджаються й ті, хто був безпосередньо примусово виселений, та їхні нащадки й громади навколишніх сіл. І один день на рік у Дидьовій знову вирує життя: відправляють Службу Божу, влаштовують забави, накривають один довгий стіл. Однак усе це відбувається на фоні колючого дроту між польсько-українським кордоном, річки Сян, відновленої каплички, кам'яних покинутих могил та полонини, на якій колись було кілька сотень господарств.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку міський голова ...
Наступна новина: На матч з "Таврією" ...

КОМЕНТАРІ