В Житомирській області про стан харчування учнів у навчальних закладах, розташованих на радіоактивно забруднених територіях, у зв’язку з початком нового навчального року

В Житомирській області про стан харчування учнів у навчальних закладах, розташованих на радіоактивно забруднених територіях, у зв’язку з початком нового навчального року

01.09.13 11:00 0 1269
Житомирщина є одним з найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів України. За статистичними даними з 287 тис. постраждалих осіб майже 63 тис. становлять діти, з яких понад 56 тис. проживають на забрудненій території.

На беззаперечним наслідком аварії на ЧАЕС є погіршення стану їх здоров\'я.

Раціональне та збалансоване харчування є одним з основних чинників у забезпеченні здоров\'я дітей. Відповідно до пункту 11 статті 30 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі - Закон) в середньому потребують харчування 36,5 тис. учнів.

Організація дитячого харчування у навчальних закладах області здійснюється відповідно до чинного законодавства, зокрема Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

Міністерство соціальної політики України, як головний розпорядник коштів, безпосередньо проводить конкурсні торги із закупівлі послуг по харчуванню потерпілих учнів на радіоактивно забруднених територіях області і здійснює розрахунки за надані послуги на підставі актів виконаних робіт.

За результатами проведених у грудні минулого року відкритих торгів організаторами безплатного харчування на 2013 рік визначено:

комбінат громадського харчування Коростенської райспоживспілки – у Коростенському районі та у м. Коростені;

ТЗОВ «Статпостач» (м. Київ) – у Ємільчинському, Народицькому, Овруцькому, Малинському районах та у м. Малині;

ТОВ «Візит» (м. Узин Білоцерківського району Київської області) –

у Володарсько-Волинському, Лугинському, Новоград-Волинському, Олевському районах.

Безплатне харчування організовано у 264 навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення.

Середня денна вартість харчування однієї дитини по області по вікових категоріях становить:

від 6 до 10 років – 10,87грн.;

від 10 до 14 років – 11,88 грн.;

від 14 до 18 років – 13,08 грн..

При цьому найнижча вартість харчування учнів у Малинському районі та м. Малині:

від 6 до 10 років – 8,50 грн.;

від 10 до 14 років – 9,85 грн.;

від 14 до 18 років – 10,55 грн.,

а найвища – у Новоград-Волинському, Олевському, Володарсько-Волинському та Лугинському районах :

від 6 до 10 років – 12,27 грн.;

від 10 до 14 років – 13,55 грн.;

від 14 до 18 років – 14,38 грн.

Департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації на виконання вимог п. 11 ст. 30 Закону та наказу Міністерства соціальної політики України від 28.08.09 № 185 “Про здійснення контролю за організацією харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення”, здійснює постійний контроль за станом харчування потерпілих дітей. Перевірки проводяться спільно з працівниками СЕС, з членами батьківських комітетів навчальних закладів.

Проведеними перевірками організації безплатного харчування встановлено таке:

харчування потерпілих дітей проводиться переможцями тендерних торгів згідно із угодами, укладеними з Міністерством соціальної політики України;

в навчальних закладах області організовано разове харчування;

продукти по школах в цілому постачаються якісні та вчасно;

розміри торговельної надбавки становлять не більше 30%.

Крім того, в ході підготовки до нового 2013-2014 навчального року, в районах та містах області утворені комісії з перевірки дотримання умов перебування, навчання та виховання у загальноосвітніх навчальних закладах, до складу яких увійшли представники відділів (управлінь) освіти, представники місцевих органів охорони здоров’я, санітарно-епідеміологічної, інфекційної та педіатричної служб.

Стан готовності кожного навчального закладу до організації харчування дітей перевірено у серпні місяці комісіями відділів та управлінь освіти, висновки оформлено відповідними актами. При відділах (управліннях) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів) створені комісії з контролю за якістю харчування.

В навчально-виховних закладах відпрацьовано режим харчування дітей та встановлено граничну вартість одного діто-дня, визначено постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини за погодженням із санітарно-епідеміологічною службою. Продукти харчування та продовольча сировина, що надходять в освітні заклади, мають супровідні документи, які підтверджують їх якість, походження, безпечність, відповідність вимогам державних стандартів.

Батьки дітей, які не відвідували навчальні заклади, розташовані на радіоактивно забруднених територіях та не харчувались в цих закладах, отримують компенсацію згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.97 № 155 \"Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи\", якою передбачено виплату грошової компенсації родинам з дітьми у разі відсутності безплатного харчування у навчальних закладах. Вказана компенсація нараховується пропорційно кількості навчальних днів, в які діти не забезпечуються харчуванням.

Відповідно до пункту 1 вказаної постанови розмір зазначеної компенсації у розмірі вікових груп становить:

від 6 до 10 років – 180,00 грн.;

від 10 до 14 років – 185,00 грн.;

від 14 до 18 років – 190,00 грн.

Отже, у разі відсутності харчування, усі родини з дітьми шкільного віку отримують гарантовану державою фінансову підтримку.

З метою ефективної та якісної організації харчування потерпілих дітей обласна державна адміністрація неодноразово порушувала клопотання перед Міністерством соціальної політики України щодо передачі області повноваження стосовно проведення конкурсних торгів облдержадміністраціями за умови фінансування вказаної бюджетної програми із державного бюджету. Це надасть змогу визначити переможцями торгів на закупівлю послуг з організації безоплатного харчування дітей ті підприємства, які мають для цього матеріально-технічну базу, багаторічний досвід роботи з організації харчування потерпілих дітей, кваліфікованих фахівців, а також є підконтрольними місцевим органам влади, оскільки практика показала, що це є більш оптимальним і дозволяє поліпшити якість харчування дітей.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: "Реал" оцінив свого ...

КОМЕНТАРІ