На Тернопіллі свіча пам’яті Іванові Гавдиді…

На Тернопіллі свіча пам’яті Іванові Гавдиді…

01.09.13 12:05 0 1221
В обласній філармонії пом’янули світлий образ заступника голови проводу ОУН, директора Центру Національного відродження імені С. Бандери, депутата Тернопільської обласної ради четвертого скликання Івана Гавдиди. На вечір пам’яті «Іван Гавдида – творець нової епопеї» зібралися депутати обласної ради теперішнього та колишніх скликань, друзі, односельці, представники громадськості.

Після молитви його побратими згадували Івана Гавдиду щирими розповідями про його таке коротке, але яскраве життя, про його мрії та задуми щодо майбутнього України. Спогадами ділилися люди, які добре знали Івана, співпрацювали з ним і просто були друзями чи односельчанами –Олег Вітвіцький, Тарас Гребеняк, Володимир Петровський, Василь Когут…

Лунали пісні, які так любив Іван.

Саме 30 серпня, минає 10 років, відколи трагічно, від чужої руки, обірвалося життя Івана Гавдиди.

Просвітницькі, тематичні заходи щодо вшанування пам’яті заступника голови Проводу ОУН, директора Центру національного відродження ім.С.Бандери Івана Гавдиди триватимуть до кінця року. Розпорядження про це підписав перший заступник голови обласної ради Сергій Таршевський. Головою оргкомітету є заступник голови обласної ради Олег Боберський.

Довідково. Іван Гавдида народився 20 вересня 1966 року у селі Саранчуки Бережанського району Тернопільської області в патріотичній українській сім’ї.

Після закінчення місцевої середньої школи у 1983 році він вступив на природничий факультет Тернопільського державного педагогічного інституту. У 1985-87 рр. служив у лавах Збройних Сил у місті Овручі Житомирської області.

Відчуваючи гостру потребу змін у суспільстві ще під час навчання в інституті Іван Гавдида розпочав активну громадську діяльність.

Зокрема, він брав участь у акціях студентської непокори у 1990-91-х роках, був одним із засновників Товариства української мови ім. Тараса Шевченка, Тернопільського товариства “Вертеп” (1988р.).

Іванові Гавдиді був властивий глибокий педагогічний такт. Він був надзвичайно компетентним педагогом.

Напередодні грудневого референдуму у 1991 році, Іван Гавдида разом із агітаційною групою від Бережанського району, яка складалась переважно із мешканців Саранчуків, їздив на Дніпропетровщину.

Іван Гавдида обирався депутатом Бережанської районної ради першого демократичного скликання від Саранчуківського виборчого округу. У 1991 році вступив до Демократичної партії України, був учасником установчих зборів ДемПУ в місті Теребовлі Тернопільської області.

Коротко про наступні віхи його життя. Член «Пласту» з 1990 року. Перший станичний станиці Бережани та організатор підготовчого куреня УПЮ ім. Дмитра Мирона-Орлика. У 1992 році І. Гавдида був у числі співзасновників Пластового Куреня „Вовча Ліга”. З 1992 року – Курінний „Вовчої Ліги”, з 1997 року – Голова Ради Честі Пластового Куреня „Вовча Ліга”, з 1997 року – голова Станичної Ради станиці Тернопіль. Багаторічний комендант пластових таборів та вишколів.

У 1995 році вступив у ряди Конгресу Українських Націоналістів, а згодом очолив Тернопільську обласну організацію КУН-у, яка під час його керування стала найпотужнішою в Україні. Був членом Центрального Проводу Конгресу.

Одночасно Іван Гавдида був членом Головного Проводу ОУН. На десятому Великому Зборі ОУН, у 2000 році, обраний заступником Голови Проводу ОУН. У Проводі відповідав спочатку за Молодіжний Сектор, а потім за вишкільну роботу.

Ініціатор створення і лідер Координаційної Ради Державницьких Організацій в Україні.

Його високий патріотизм, невичерпна любов до України повною мірою проявилися в якості депутата Тернопільської обласної ради, куди він був обраний 2002 року по Бережанському виборчому окрузі.

Товариші довірили йому посаду керівника фракції “Наша Україна” в обласній Раді, він був дієвим членом її Президії.

В 1998 році Іван став одним із ініціаторів створення Молодіжного Конгресу Українських Націоналістів. Він став справжнім “хрещеним батьком” для молодих націоналістів

Прекрасний організатор, він ініціював багато науково-практичних конференцій з проблематики національно-визвольного руху, виборчих технологій у містах Славську, Києві, Тернополі, Львові.

Як політтехнолог Іван забезпечив виграш кандидатам від патріотичних сил у виборчих кампаніях 1998 та 2002 років.

Він автор багатьох статей та публікацій, котрі вирізнялися свіжістю думок та гостротою, а також редактором “Бюлетеня Проводу ОУН”, лектором Міжнародного Республіканського Інституту. Учасник і організатор багатьох патріотичних заходів в різних регіонах України.

Від 2002 року Іван Гавдида був заступником голови Тернопільської обласної організації Українського Народного Руху (з 2003 року – Української Народної Партії).

У 2001 році він обраний Директором Центру Національного Відродження імені Степана Бандери в Києві.

30 серпня 2003 року Іван Гавдида трагічно загинув у місті Києві.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ