У Тернополі відкрили пам’ятний знак в’язням нацистського Шталагу

У Тернополі відкрили пам’ятний знак в’язням нацистського Шталагу

02.09.13 08:27 0 1137
В Тернополі на вул. Бродівській у пам'ять про загиблих військовополонених Шталагу відкрили пам’ятний знак. Участь у заході взяв міський голова Тернополя Сергій Надал, військовий консул Франції в Україні, підполковник Жером Маляр, представники влади та громадськості.

Воєнний історик Сергій Ткачов розповів, що Шталаг – в'язниця для військовополонених різних націй і народів, яка була утворена на території сучасної Польщі, згодом була перенесена кілька разів, у тому числі у Хирів на Львівщині, а з липня по листопад 1942 року знаходилась в Тернополі. За всю історію Шталага через його систему пройшло тисячі військовополонених. Про тернопільський період його існування говорять, що сюди перевозили чимало італійських і французьких полонених. За задумом нацистського таборового командування, тут вони не мали шансів на втечу.

За словами міського голови Сергія Надала, пам'ятний знак буде нагадувати усім тернополянам про спільну біль і жертви різних народів.

«Це місце де ми відкриваємо знак, знаходиться поблизу залізничної колії, яка пам'ятає сльози і страждання кількох народів. Воно пам'ятає горе українських сімей, який сталінський режим вантажив у теплушки, які відправлялись на Сибір. Сотні тисяч українських родин зазнали сталінських етнічних чисток — за мову, за віру, за те, що вони українці. І ми пам'ятаємо про це. І розуміємо, що сьогоднішній «Тайожний союз», який підсовує Україні Кремль — це лише нова форма існування сталінської за суттю російської імперії. Ми — європейська нація з тисячолітньою державницькою історією, спадкоємці Київської Русі. Ми за культурою, традиціями, цінностями — є частиною Європейської цивілізації. Вічна пам'ять полеглим! Нехай милосердний Господь прийме їх жертву і благословить їх нащадків», - зазначив Сергій Надал.

Військовий консул Францій в Україні Жером Маляр зауважив, що відкриття пам’ятного знаку в’язням Шалагу, серед яких було понад 23 тисячі французів, є ще одним кроком для тісної дружби України та Франції.

«Я дякую міському голові та міській владі Тернополя за гідне вшанування військовополонених, увіковічення пам’яті про них для прийдешніх поколінь», - додав Жером Маляр.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Сем Секстон допоможе ...

КОМЕНТАРІ