В Закарпатській області мукачівські правоохоронці викрили шахрайську схему отримання "липових" посвідчень учасника бойових дій

В Закарпатській області мукачівські правоохоронці викрили шахрайську схему отримання "липових" посвідчень учасника бойових дій

04.09.13 08:41 0 987
Працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю Мукачівського міськвідділу міліції викрили ряд фактів підробки посвідчень «Ветеран війни – учасник бойових дій».

Згідно з чинним законодавством України, окремим категоріям громадян надаються пільги, що пов’язані з виконанням їх обов’язків або за заслуги перед державою в минулому. Пільги — це свого роду компенсація заслуженим, поважним людям. І це справедливо. Проте трапляються випадки, коли подібними пільгами користуються ті, які їх не заслужили, завдаючи збитки державі на десятки, а то й сотні тисяч гривень.

75% пільги на оплату комунальних послуг, щорічна матеріальна допомога, санаторно-курортне лікування, часткова оплата за медичні препарати, проїзд на різних видах транспорту, надбавки до пенсії, скоріше настання пенсійного віку на 5 років. І це не повний список преференцій, якими мають право користуватись учасники бойових дій Великої Вітчизняної війни.

Такими пільгами незаконно користувались і окремі мукачівці, які протягом тривалого часу, пред`являючи «липове» посвідчення учасника бойових дій, вимагали до себе особливого ставлення.

Розгадати схему, за якою псевдоучасники бойових дій отримали ці фальшиві посвідчення, правоохоронцям було непросто. Адже саме посвідчення не містило сфальсифікованих печаток чи інших підроблених даних. Сфабриковані відомості про участь осіб у бойових діях починалися з документації, яка зберігається у військкоматах та записана у військових квитках. Адже запис про участь у бойових діях є обов`язковим для осіб, які насправді захищали Батьківщину на полі бою.

Мукачівські правоохоронці наразі викрили три справи стосовно зловмисників, які умисно підробили і користувались посвідченням і статусом учасника бойових дій. Ці справи вже на розгляді у суді. Ще одному недобросовісному пенсіонеру слідчим міськвідділу оголошено про підозру. Окрім того, зафіксовано два факти з явними ознаками підробки посвідчення за згаданою вже схемою. Проте правоохоронці підозрюють, що це далеко не повний список тих осіб, які користуються підробленими документами. Зловмисники подають «липові» посвідчення до управління праці та соціального захисту населення з метою отримання пільг на житлово-комунальні послуги, Управління пенсійного фонду, аби безпідставно одержувати надбавку до пенсії.

Однак тепер особам, які вирішили обманути державу на тисячі гривень, доведеться відповідати перед законом за ст.358 (Підроблення документів, їх збут та використання) та за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Наталія Машіко

Мукачівський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі пенсіонери ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ