Новий навчальний рік у Тернополі проголошено Роком здоров’я школяра

Новий навчальний рік у Тернополі проголошено Роком здоров’я школяра

04.09.13 09:54 0 887
У Тернополі новий навчальний рік проголошений роком здоров’я школяра. Відповідне розпорядження підписав міський голова Тернополя Сергій Надал.

Таке рішення було прийнято з метою практичного втілення заходів комплексної Програми «Здоров‘я тернополян» на 2013-2015 роки, популяризації здорового способу життя, покращення стану здоров‘я учнівської молоді. Протягом нового навчального року міською радою буде залучено до спільної роботи міське управління освіти і науки, відділ охорони здоров’я, управління сім’ї молоді та спорту та управління соціально захисту населення.

Згідно з даними Інституту педіатрії академії медичних наук, в Україні практично здоровими закінчують школу тільки 10 % учнів. За останні кілька років захворюваність дітей шкільного віку зросла майже на 27 %.

«Бачимо статистику, що протягом навчання у школі учні фактично втрачають своє здоров’я. Офіційні дані говорять, що 30% першокласників мають хронічне захворювання. А вже серед випускників ця цифра піднімається до 70%, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. – Якщо ми зараз не будемо звертати увагу на підростаюче покоління, то згодом теперішні школярі будуть народжувати вже хворих дітей. За даними фахівців 75% хвороб дорослих – це наслідок умов життя протягом дитячих та молодих років».

За словами заступника, перш за все потрібно звернути увагу на спосіб життя учнів, якість їхнього харчування, рівень освітлення у класах, повинна бути корекція навантаження психічного та емоційного стану.

«Не лише вчителі, але й батьки мають долучитися до цієї програми. Вони мають відслідковувати скільки часу дитина проводить за комп’ютером, а скільки гуляє на свіжому повітрі, - зазначає Леонід Бицюра. - Більш наполегливо звертатимемо увагу дітям та їхнім батькам щодо доцільності відвідувань уроків фізкультури. Повинна бути активна пропаганда здорового способу життя серед підростаючого покоління».

Чиновник зазначив, що у місті є ряд шкіл, де учні хворіють найчастіше. Досі ніхто такої статистики не аналізував. То ж найближчим часом спеціалісти відслідковуватимуть, чому в цих навчальних закладах такий показник. Згодом, окрім рейтингу успішності шкіл, складатиметься й інший рейтинг – навчальних закладів по стану здоров’я учнів.

Згідно даних медиків, на першому місці серед хвороб школярів – захворювання органів травлення; на другому – хвороби системи кровообігу; на третьому – хвороби органів нервової системи та органів чуття.

«Нашими спеціалістами особлива увага приділятиметься й емоційному стану школярів. Адже перебування у стресах досить серйозно може позначитися на здоров’ї дітей. По новому будемо дивитися на службу психологічної допомоги вчителям та учням, щодо подолання стресів та тривоги, - підсумовує заступник. - Ми спробуємо змінити та покращити дану ситуацію. Будемо напрацьовувати рекомендації для зміни в навчально-виховній програмі, навантаженні на учнів тощо. Наша задача, аби дитина не лише вийшла із школи із багажем знань, але й була здорова та щаслива».

Дане розпорядження буде на контролі у педагогів, медиків, соціальних працівників.

Заходи щодо зміцнення здоров‘я та покращення медико-санітарного забезпечення школярів на 2013-2014 навчальний рік (додаються).

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області у ...
Наступна новина: "Галичина", "Дніпро-АЗОТ" і ...

КОМЕНТАРІ