На Львівщині відбудеться V Фестиваль автентичного мистецтва «Веретено»

На Львівщині відбудеться V Фестиваль автентичного мистецтва «Веретено»

04.09.13 08:31 0 1175
У Музеї народної архітектури та побуту у м. Львові (Шевченківський гай) 15 вересня 2013 року за фінансової підтримки управління молоді та спорту Львівської обласної державної адміністрації відбудеться V вже традиційний фестиваль автентичного мистецтва «Веретено», який організовує молодіжна громадська організація «Обереги».
Завдання Фестивалю - ознайомити сучасну молодь і донести до молодого покоління значимість давніх ремесел, народного мистецтва, виховати повагу до матеріальної культури, до творчості українського народу, відродити і впроваджувати в наш час різноманітні етнічні традиції, поєднуючи їх з сучасними досягненнями в галузях культури, освіти, виховання.
Цього року фестиваль запросить львів’ян та гостей міста на «Українське весілля». Основу програми фестивалю складатимуть давні весільні обряди із Бойківщини, Гуцульщини, Поділля, Слобожанщини. Такі як: «Різання барвінку», «Розплітання коси», «Вирядження молодого до шлюбу», «Пов’язування намітки», «Вінкоплетини», «Весільний обрядовий танець», «Зустріч молодого у молодої». Колективи-учасники заходу ознайомлять гостей свята з правдивими весільними звичаями та передадуть дух справжнього українського весілля.
На фестивалі також діятимуть майстер-класи із виготовлення весільної атрибутики:
Квіти для оздоблення короваю
Обрядове печиво - весільні гуски
Плетення барвінкових вінків
Ляльки – мотанки: «нерозлучники», «берегині родинного вогнища»
Ткання весільної сорочки
Прядіння ниток на сорочку
Вишивання весільної сорочки
Плетення весільного бриля,
а також майстер-клас із:
Пов’язування намітки

На фестивалі будуть представлені колекції:
давніх весільних строїв
сучасного стилізованого весільного одягу.
Відбудеться також презентація виставки ілюстрацій «Українське весільне вбрання», у якій будуть представлені весільні строї різних етнографічних регіонів України.
Під час свята діятиме Дитяча галявина, де для найменших гостей проводитимуться майстер-класи з розмальовування печі, виготовлення іграшок з трави, ляльок – мотанок, та відбудуться виступи дитячих фольклорних колективів з народними дитячими забавами, таночками, обрядовими дійствами.
Наявність на фестивалі старостів, дружок, молодят, можливість перетанцьовування із молодою обрядового танцю «Гуцулка», весільне частування, веселі троїсті музики та запальні автентичні танці – все це створить атмосферу справжнього давнього українського весілля.
Зібравши певне коло своїх шанувальників – етнологів, науковців, студентів та просто цінителів української культури – Фестиваль став доброю традицією.

За довідками звертатися за тел.:8(0322) 247- 03-81; 097 675 99 70 – Ганна
Сайт Музею – www.skansen.lviv.ua
Електронна адреса - anjuta_ja@ukr.net
Поштова адреса: 79014 м. Львів вул. Чернеча Гора, 1, Музей народної архітектури та побуту у Львові.

Юрій Горун, управління молоді та спорту ЛОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ