До Тернопільської обласної ради надійшло звернення надрокористувачів Тернопільської області

До Тернопільської обласної ради надійшло звернення надрокористувачів Тернопільської області

04.09.13 13:18 0 1317
Шановні депутати!

Надрокористувачі Тернопільської області надзвичайно стурбовані тим, що вже понад десять місяців через відсутність кворуму депутатів не відбуваються пленарні засідання обласної ради, в результаті чого не розглядаються питання надрокористування, зокрема, надання обласною радою гірничих відводів для розробки корисних копалин місцевого значення, переоформлення гірничих відводів у зв’язку з перетворенням відповідно до вимог чинного законодавства акціонерних товариств у господарські товариства, погодження надання спеціальних дозволів на користування надрами загальнодержавного значення.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» орган місцевого самоврядування вирішує питання щодо видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання або відмови у видачі документів дозвільного характеру протягом місяця з дня одержання від суб’єкта господарювання заяви про видачу, переоформлення, видачу дублікатів чи анулювання документів дозвільного характеру.

На сьогоднішній день в обласну раду подали клопотання та відповідну документацію для розгляду і прийняття рішень з питань надрокористування 14 суб’єктів господарювання на користування 18 родовищами корисних копалин, в тому числі щодо надання гірничих відводів для розробки корисних копалин місцевого значення – 3 суб’єкти господарювання, переоформлення гірничих відводів у зв’язку з зміною типу підприємств (реформування) – 4, надання погодження на отримання спеціальних дозволів на користування надрами з метою видобування корисних копалин загальнодержавного значення – 6 суб’єктів господарювання.

Кожен надрокористувач, який отримав спеціальний дозвіл на користування надрами, затратив на його придбання немало коштів, адже плата за надання спеціальних дозволів на користування надрами визначається за результатами аукціону. Початкова ціна продажу дозволу на аукціоні розраховується Державною службою геології та надр України, виходячи з вартості запасів і ресурсів корисних копалин родовищ або ділянок надр відповідно до методики, встановленої Кабінетом Міністрів України. У разі надання дозволу без проведення аукціону справляється збір, який розраховується виходячи з початкової ціни продажу такого дозволу на аукціоні. В цілому плата за надання спеціальних дозволів на користування надрами становить від 10 тисяч до декількох мільйонів гривень.

Крім того суб’єкт господарювання, який отримав спеціальний дозвіл на користування надрами оплачує вартість робіт з геологічного вивчення родовища, виготовлення технічної документації з надання гірничого відводу та проекту розробки і рекультивації родовища, документації з надання в оренду земельної ділянки, проведення моніторингу робіт з геологічного вивчення родовища, експертизу геологічної документації тощо. В цілому, для того, щоб приступити до розробки родовища необхідно затратити 300-500 тис.грн. і більше, не рахуючи затрат на придбання необхідних технічних засобів, матеріалів тощо.

Відповідно до статей 24 та 25 Кодексу України про надра праваі обов'язки користувача надр виникають з моменту отримання спеціального дозволу на користування надрами. При отриманні спеціальних дозволів на користування надрами Державна служба геології та надр України укладає угоду з надрокористувачем про умови користування надрами, у якій вказуються терміни виконання робіт. Умови угоди відображаються у спеціальному дозволі на користування надрами у розділі «Особливі умови». У разі невиконання особливих умов ліцензійний орган зупиняє дію спеціального дозволу на користування надрами або його анулює.

Таким чином,невирішення у встановлений законодавством термін питань надрокористування завдає великих матеріальних збитків суб’єктам господарювання, призводить до зупинення або анулювання спеціальних дозволів на користування надрами, втрати робочих місць, недоотримання коштів місцевими та державним бюджетом.

Враховуючи наведене, ми звертаємось до депутатів Тернопільської обласної ради невідкладно на черговому пленарному засіданні обласної ради розглянути клопотання надрокористувачів з питань надрокористування і прийняти рішення.

Відповідно до статті 25 Кодексу України про надра збитки, завдані порушенням прав користувачів надр, підлягають відшкодуванню в повному обсязі відповідно до законодавчих актів України.

Директор ТОВ

«Підвисоцький завод будівельних

матеріалів» В.І.Верещака

(с.Підвисоке Бережанського району)

Директор ТОВ

«Бережанський цегельний завод «Керамік» Чибрас В.М. В.І.Верещака

(м. Бережани)

Голова приватної сільськогосподарської

агрофірми «Нічлава»

(с.Коцюбинці Гусятинського району) С.Є.Коціра

Керівник Залозецького МПД

державного підприємства «Укрспирт» В.В.Кунцьо

(смт.Залізці Зборівського району)

Фізична особа-підприємець В.В.Фендич

(м.Кременець)

Директор малого приватного підприємства

«Квін»

(с.Слобідка Теребовлянського району) О.В.Шажко

Генеральний директор

ТОВ «Будівельні матеріали» М.Д.Павловський

(с.Ступки Тернопільського району)

Директор ТОВ «ДоброБуд» В.Й.Підлісний

(с.Ігровиця Тернопільського району)

Директор приватного агропромислового

підприємства «Дзвін» В.С.Градовий

(с.Звиняч Чортківського району)

Директор ТОВ «Мікоген-Україна» С.С.Загорський

(с.Вілія Шумського району)

Голова правління

публічного акціонерного товариства

«Тернопільський кар’єр» І.С.Свідерський

(м.Тернопіль)

Директор ТОВ «Тернобудмеханізація» І.М.Капустяк

(м.Тернопіль)

Директор ТОВ «Домобудівник» В.Й.Чупровський

(м.Тернопіль)

2 вересня 2013 року

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ