У Львівській області рятувальник, що перебуває у відпустці, врятував людину від загибелі

У Львівській області рятувальник, що перебуває у відпустці, врятував людину від загибелі

05.09.13 08:57 0 948
Начальник караулу Державної пожежно-рятувальної частини №6 м. Борислава капітан служби цивільного захисту Андрій Стрільбицький під час відпустки врятував від вірної загибелі свою сусідку.

3 вересня, близько опівдня, Андрій перебував вдома – чергова відпустка тата-вогнеборця була повністю присвячена дітям. Проте, крики та метушня сусідів на сходовій клітині перервали сімейний відпочинок. Андрій вийшов на зойки людей та з’ясував, що в сусідній квартирі за зачиненими зсередини дверима перебуває психічно неврівноважена 45-річна жінка, яка погрожує вистрибнути з вікна 8-го поверху. Професійний вогнеборець швидко зорієнтувався в ситуації і з вікна іншої квартири спробував встановити словесний контакт з жінкою.

- В цей час вона вже сиділа навколішках на зовнішньому підвіконні, - розповідає Андрій Стрільбицький. – Я розумів, що порятунок людини залежить від того, чи зможемо ми розібратися у обставинах, які підштовхнули її до такого кроку. Вступив з нею у розмову, почав її заспокоювати. Як виявилось, жінці примарився якийсь чоловік, що проник у квартиру і сховався у ванній кімнаті. На щастя, вона мене впізнала, тож я пообіцяв, що зараз відкрию двері та вижену її кривдника.

Часу було обмаль. Тож, викликавши до місця події автодрабину з місцевого пожежно-рятувального підрозділу, Андрій разом із сусідами виламав двері та поволі зайшов до помешкання.

- Як тільки зайшов до квартири, одразу почав з нею розмовляти, - продовжує розповідь Андрій. - Жінка побачила знайоме обличчя та дещо заспокоїлася. Просила вигнати незнайомця з ванної кімнати. Тож, довелося застосувати і певні хитрощі. Роль незнайомця зіграв ще один мешканець будинку, якого я виштовхав з квартири. Проте, це не вирішило проблему – увага жінки переключилася на один з автомобілів під будинком, на якому начебто приїхав її кривдник. Але це і стало тим шансом, який дозволив мені наблизитися до неї майже впритул. Я попросив її показати мені цей автомобіль та почав наближатися до вікна.

Багаторічний досвід роботи у рятувальній службі підказував, що спроба перехопити жінку може завершитися не тільки її падінням – Андрій добре пам’ятав випадки, коли самогубці падали разом із тими, хто намагався їх врятувати. Тож погляд рятівника почав шукати опори – за що можна вхопитися, опертися та втягнути жінку у кімнату. Ці роздуми зайняли не більше двох-трьох секунд. Адже Майстер спорту України з пожежно-прикладного спорту, багаторазовий призер як обласних, так і всеукраїнських змагань, капітан Стрільбицький звик приймати правильні рішення блискавично. Спортивні навички стали у пригоді і цього разу.

- Я підійшов до вікна і ще раз попросив сусідку показати мені той підозрілий автомобіль, що так її непокоїв, - розповідає про перебіг подій капітан цивільного захисту Андрій Стрільбицький. – зробив вигляд, що перехиляюся через підвіконня, а в цей час однією ногою вже вперся у виступ у стіні. Необхідно було лише чекати момент, коли жінка відведе від мене погляд. Вдивився їй у вічі – і це спрацювало! Вона відвернула від мене голову в інший бік. Далі все відбулося блискавично навіть для мене – однією рукою вхопив її за руку, іншою руко вчепився за одяг, опорну ногу зігнув в коліні та чим дуж відштовхнувся іншою від стіни. Разом з нею ми полетіли на підлогу. Вже за мить у кімнаті були сусіди, які допомогли заспокоїти жінку. Свої ж руки розімкнув лише тоді, коли зрозумів, що можливості підбігти до вікна в неї вже не буде.

Як з’ясувалося згодом, врятована жінка вже не перший рік перебуває на спеціальному обліку, але таке загострення з нею відбулося вперше. Тож невідомо, чим би все закінчилося, якби поруч у цей момент не опинився Андрій Стрільбицький.

Павло Василенко, прес-служба ГУ ДСНС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В облдержадміністрації ...
Наступна новина: Ярмоленко: Ніякі гроші не ...

КОМЕНТАРІ