Олександр Курилюк: Угода про Асоціацію з ЄС є потужним стимулом розвитку волинської економіки

Олександр Курилюк: Угода про Асоціацію з ЄС є потужним стимулом розвитку волинської економіки

05.09.13 08:35 0 904
«Україна має хороші шанси підписати Угоду про Асоціацію з ЄС», - наголосив заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк на засіданні регіонального комітету з економічних реформ, в ході якого обговорили стан торгово-економічного співробітництва області з країнами ЄС та СНД, а також іншими перспективними торговими партнерами за І півріччя 2013 року.

«Наша держава могла підписати таку Угоду ще 10 років тому, однак тоді вона не скористалася цією можливістю. І як наголосив глава держави в інтерв’ю для провідних загальноукраїнських каналів, Україна продовжує шлях до євроінтеграції і виконає всі умови Європейського Союзу», - підкреслив він.

На думку заступника голови облдержадміністрації, це є потужним стимулом для розвитку регіональних економіки з огляду на співпрацю, бізнес-партнерство з країнами ЄС. Зокрема для Волині, яка межує з Польщею та має торговельні відносини з державами, фірмами, корпораціями Західної Європи, це уже – тісна співпраця та взаємна вигода, відображена у статистиці іноземних капітальних інвестицій.

Олександр Курилюк водночас нагадав, що глава держави також наголошує: «Співпраця з Європою не завадить повноцінному євразійському співробітництву. Нині готується новий статут Євразійського союзу, згідно з яким Україна може приєднатися до окремих положень договору про євразійський Митний Союз».

Як доповів начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції ОДА Андрій Ломага, з початку року активніше велася співпраця Волині з країнами ЄС. Так, у І півріччі зовнішньоторговельний оборот товарами і послугами регіону склав майже 900 млн дол. США. Провідне місце у переліку європейських держав належить Німеччині (30,3%), Польщі (11,1%), Угорщині (7,8%) та Франції (6,1%). У держави-члени Європейського Союзу експортовано товарів волинського виробництва на 171,5 млн дол. США.

Волинські підприємства співпрацюють з діловими колами десяти країн СНД, товарообіг з якими у першому півріччі ц.р. склав 189,2 млн дол. США, що на 46,2% більше у порівнянні з минулим роком. Основними партнерами серед цих країн є Російська Федерація, Республіка Білорусь та Республіка Казахстан (2,2%).

Загалом за 6 місяців ц.р. експортно-імпортні операції товарами волинські підприємства здійснювали з діловими колами 87 держав світу. Найбільші обсяги як експорту, так і імпорту товарів здійснювали підприємства міст Луцька, Володимир-Волинського, Нововолинська та Луцького району.

Довідково

У країни Європейського Союзу Волинь експортує переважно електричне обладнання, механічні пристрої, деревину і вироби з неї, текстильний одяг, насіння і плоди олійних рослин, пластмаси, полімерні матеріали, зернові культури, в країни СНД – меблі, продукцію тваринництва, механічні пристрої, засоби наземного транспорту, деревину і вироби з неї, папір та картон.

З країн ЄС Союзу наша область отримує переважно засоби наземного транспорту, пластмаси, полімерні матеріали, електричне обладнання, механічні пристрої, м’ясо та субпродукти, з країн СНД – нафтопродукти, чорні метали та вироби з них, добрива, пластмаси, полімерні матеріали, деревину і вироби з неї.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопілля: у Кременці ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: на ...

КОМЕНТАРІ