Закон про трансферне ціноутворення – це погоджений баланс інтересів держави та бізнесу, – ГУ Міндоходів Волині

Закон про трансферне ціноутворення – це погоджений баланс інтересів держави та бізнесу, – ГУ Міндоходів Волині

05.09.13 08:41 0 1035
«Це новий, революційний Закон, в якому за активної участі кращих фахівців Міндоходів віднайдено баланс інтересів держави і інтересів бізнесу. Саме цей закон з 1 вересня 2013 року вже ввів в обіг поняття – «трансферне ціноутворення», як новий механізм визначення звичайних цін», – наголосила заступник начальника ГУ Міндоходів Волині Інна Степанюк.

Посадовець підкреслила, що трансферне ціноутворення – це система визначення звичайної ціни товарів або результатів робіт (послуг), в операціях, які визнані контрольованими. Тому принципи трансферного ціноутворення багато в чому відповідають принципам визначення звичайної ціни, що діють на даний момент.

Слід зазначити, що до поняття контрольованих операцій належать (за умови, що загальна сума розрахунків платника податків за календарний рік із кожним контрагентом становить не менше 50 млн.грн. без ПДВ) наступні господарські операції:

- за придбаннями (продажами) товарів (робіт, послуг), що здійснюються з пов’язаними особами – нерезидентами;

- за придбаннями (продажами) товарів (робіт, послуг), що здійснюються з пов’язаними особами – резидентами, які: задекларували збиток за податком на прибуток за попередній звітний рік; станом на початок звітного року застосовують спеціальні режими оподаткування або сплачують податок на прибуток чи ПДВ не за основною ставкою, а також не були платниками податку на прибуток або ПДВ.

За словами заступника начальника Головного управління Міндоходів у Волинській області, в цьому законі разом з удосконаленням механізмів контролю були враховані і важливі пропозиції, які надійшли від бізнесу,а чимало законодавчих норм покликані виконувати стимулюючу функцію.

Зокрема, спрощені вимоги щодо звітності. До 1 травня року, наступного за звітним, бізнесу необхідно буде лише подати звіт про контрольовані операції.

«Важливо і те, що національному підприємництву наданий перехідний період в застосуванні штрафів, – зауважила Інна Степанюк, – адже самі штрафні санкції у період з 1 вересня 2013 року по 1 вересня 2014 року застосовуватимуться символічно, у розмірі 1 гривні. Разом з тим, стимулюючою функцією, яка має на меті попередити ухилення бізнесу від подачі звітності має стати збережений 5-відсотковий штраф за її неподання».

Довідково: усім пов’язаним особам, а також платникам податків, які здійснюють контрольовані операції згідно з пп.39.2.1 Податкового кодексу України, а, отже, застосовують трансферне ціноутворення, тепер доведеться подавати звіт про контрольовані операції. Цю вимогу закріплено в пп.39.4.1 Податкового кодексу України.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ