У Волинській області без ефективної роботи первинної ланки медицини функціонування її вищих ступенів можливе, але навряд чи воно буде якісним на 100%

У Волинській області без ефективної роботи первинної ланки медицини функціонування її вищих ступенів можливе, але навряд чи воно буде якісним на 100%

05.09.13 08:28 0 894
Реформування та модернізацію медичної галузі обговорювали на засіданні регіонального комітету з економічних реформ, яке провів заступник голови Олександр Курилюк.

Він, зокрема, зазначив, що область, хоч і не є пілотною, протягом останніх трьох років активно впроваджує зміни у наданні медичних послуг населенню. Особливо модернізація торкнулася первинної ланки: «На в Україні на первинному рівні починають і закінчують лікування до 30% пацієнтів у містах і до 50% пацієнтів у сільській місцевості, в той же час в країнах Євросоюзу ці показники сягають 90%».

«Досвід показав, що розвиток саме первинки і сімейної медицини – найефективніший, адже дає можливість оптимального розподілу коштів, ресурсів і кадрів та підвищує результативність усієї галузі охорони здоров'я, тому саме на цьому напрямку акцентує увагу Президент України», - переконаний Олександр Курилюк.

Про ситуацію у первинці краю поінформував начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк. Він розповів, що у 2013 році в області заплановано створення 17 центрів первинної медико-санітарної допомоги. Вже пройшли юридичну реєстрацію 11 з них. Три таких медзаклади створені, як структурні підрозділи, зокрема у Володимир-Волинському ТМО, Ковельському ТМО та у Нововолинській ЦМЛ.

Нині в містах та селах Волині функціонує 106 амбулаторій.

В обласному та районних бюджетах передбачені кошти на придбання житла у сільській місцевості для медиків. «Важливо створити лікарю найкращі умови для роботи й проживання, щоб він міг повноцінно працювати й не перейматися побутовими негараздами», - зауважив Ігор Ващенюк.

«Вже всі знають, що область виграла грант від Світового банку на розвиток медицини, а особливо її первинної ланки. Вже надходять пропозиції з районів, ми їх розглядаємо і найоптимальніші вже у 2014 році отримають фінансування. Пріоритет - первинка. Ті гроші, які залишаться, спрямуються на профілактику серцево-судинних та онкологічних захворювань», - повідомив начальник управління охорони здоров’я ОДА.

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк в свою чергу зазначив, що зміни в системі охорони здоров’я вимагають вирішення низки кадрових питань: «Нам потрібні фахівці, сімейні лікарі, фельдшери-акушери і ми їх знайдемо: на вторинному рівні чи поміж нинішніх медиків-інтернів». «Побутові, житлові питання вирішуються вже, а завдяки коштам Світового банку облаштуємо необхідним обладнанням чимало ФАПів та пунктів сімейної медицини», - зауважив він.

«Важливим є й те, що волиняни вже бачать результативність змін. І якщо на початку ще було нерозуміння, то нині наші дії підтримують», - резюмував заступник голови облдержадміністрації.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові рятувальники ...
Наступна новина: На Тернопіллі обов'язкові ...

КОМЕНТАРІ