У Львівській області академічна та соціальна стипендії для молодих фахівців, які одержали направлення на роботу після закінчення вузу, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб

У Львівській області академічна та соціальна стипендії для молодих фахівців, які одержали направлення на роботу після закінчення вузу, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб

05.09.13 09:52 0 951
Згідно з пунктом 24 постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 року №992 „Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням” молодим фахівцям, які одержали направлення на роботу після закінчення вищого навчального закладу, надається відпустка тривалістю 30 календарних днів. За час відпустки молодим фахівцям за рахунок замовника виплачується допомога у розмірі академічної або соціальної стипендії, яку вони отримували в останній місяць навчання у вищому навчальному закладі. Після укладення трудового договору з підприємством-працедавцем на молодих фахівців поширюються усі види соціального захисту, передбачені колективним договором працівників підприємства, установи, організації.

Згідно із вимогами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб підлягає будь-який дохід, нарахований (виплачений) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

В той же час згідно з підпунктом 165.1.26 статті 165 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, що дорівнює сумі прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножену на 1,4 та округлену до найближчих 10 гривень (у 2013 році – 1610 грн.).

Сума стипендії, яка перевищує вищезазначену межу підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставками 15% або 17%.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ