Угорщина вибачилась перед Україною за негідне ставлення до місця захоронення радянських бійців

Угорщина вибачилась перед Україною за негідне ставлення до місця захоронення радянських бійців

05.09.13 12:17 0 976
У відповідь на клопотання українських фахівців Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій та ВГО «Союз «Народна пам`ять», Угорщина визнала порушення, що сталися внаслідок перенесення місця поховання радянських бійців часів Другої світової війни.

До 1999-го року в м. Сіксо провінції Боршод-Абань-Земплен в Угорщині на території військового меморіалу радянських воїнів покоїлося 605 військовослужбовців. Однак багато років тому Угорська Республіка зробила спробу перенести пам’ятник, ексгумувавши останки похованих воїнів. Але, на думку українських фахівців, ексгумація була проведена з порушенням методики, тому не всі воїни були перенесені на нове місце. Тобто, роботи провели лише частково, а на місці захоронення побудували дитсадок і як не сумно і блюзнірські це не звучить, угорські діти буквально ходили по кістках радянських солдатів.

Звичайно ж родичам загиблих солдатів була небайдужа така ситуація. «Наприклад, 11 років родина Зваричів, родич яких був похований на цьому кладовищі, добивалася від угорської сторони проведення додаткових пошукових робіт. І лише цього року вдалося отримати дозвіл на ці роботи», - розповів учасник дослідних робіт, член української делегації та директор ДП «Волинські старожитності», яке входить до складу ВГО «Союз «Народна пам`ять» Олексій Златогорський.

Завдяки клопотанню Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій та, відповідно, її робочого апарату – Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, Угорщина визнала допущені порушення. Згідно з положеннями «Угоди між Урядом України і Урядом Угорської Республіки про збереження та увічнення місць пам'яті загиблих військовослужбовців та цивільних жертв воєн та про статус поховань» від 16.11.1996 р. вибір нової земельної ділянки для місця поховання загиблих військовослужбовців та цивільних жертв воєн і проведення робіт з перепоховання здійснюються за взаємною згодою сторін і рішенням відповідних органів. згідно з дозволом, на місці військового поховання радянських бійців, було проведено пошуково-розвідувальні роботи з метою відновлення знесеного меморіалу. А саме: на території колишнього меморіалу, 26-28 серпня цього року українські фахівці провели пошуково-розвідувальні роботи: було закладено два обширних розкопи, територію проскановано георадаром. «У розкопі №1 на глибині 1,4 метра від поверхні було виявлено три одиночних поховання 1944-го року. При цьому було засвідчено, що ці поховання були порушені: в 1999 році частково ексгумовані, а частково залишені у землі» - повідомив О.Златогорський.

«Важливо, що після виявлення поховань радянських військовослужбовців угорська сторона висловила вибачення перед нашою державою, і сьогодні ми чекаємо офіційного погодження питання. Нині територія меморіалу огороджена, – прокоментував подію Відповідальний секретар Державної Міжвідомчої комісії Ярослав Жилкін, - Але беззаперечним досягненням у вирішенні питання є те, що через стільки років нам вдалося провести розвідувальні роботи, довести наявність поховання та отримати попередню згоду Угорщини на подальші роботи».

Прес-служба ВГО "Союз Народна пам'ять"
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Міліціонери виявили в ...

КОМЕНТАРІ