Підстав для девальвації гривні нема – Олександр Охріменко

Підстав для девальвації гривні нема – Олександр Охріменко

05.09.13 18:08 0 993
В Україні нема підстав для девальвації гривні - навпаки низка економічних чинників працюють на зміцнення її курсу. Про це в ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ заявив експерт, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Якщо ми подивимося на сьогоднішню ситуацію – то підстав для того, щоб ми побачили неймовірно велику девальвацію – я взагалі не бачу. Навпаки – ситуація помінялася», - зазначив економіст і додав, що сприяти зміцненню курсу української грошової одиниці будуть кілька факторів. Зокрема, обмеження готівкових розрахунків до 150 тисяч гривень, яке набуло чинності з 1 вересня. Адже тепер населення буде продавати більше валюти, і буде її надлишок.

«По-друге, почав працювати закон про трансферне ціноутворення, що означає, що зменшиться попит імпортерів на валюту», - вважає він.

«Крім того, у нас у кінці року почали зростати так звані прямі інвестиції», - сказав Охріменко.

Ще одним чинником, який добре вплине на стабільність курсу, експерт вважає високий урожай, що дає добрі перспективи експорту зернових, олії тощо.

«Цього року це дасть нам значно більше валюти, ніж це було минулого року», - сказав Охріменко.

Тож, за його словами, жодного занепокоєння з приводу стабільності гривні бути не може.

«Всі люди які вкладали в гривневі депозити в 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 роках, – кожний, хто порахує, той побачить - що гривневий депозит приніс значно більше, ніж доларові, чи ті, що лежали в шухляді» - зазначив експерт.

Він також закликав не звертати уваги на будь-які панічні заяви стосовно курсу гривні, навіть якщо вони виходять з нібито поважних джерел. Він вважає сьогодні такі заяви економічно не обґрунтованими та політично мотивованими.

Економіст переконаний, що такі заяви вигідні тільки валютним спекулянтам.

«Є велика кількість валюти, яка знаходиться на руках у спекулянтів, які б дуже хотіли продати її дорого. Тому ми бачимо дуже часто потік інформації – негативної, панічної, розрахованої на те , щоб якщо буде можливість, зробити паніку і якомога дорожче продати людям валюту», - підсумував Охріменко.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Зростання гривневих ...
Наступна новина: Верховна Рада призначила ...

КОМЕНТАРІ