Олег Панькевич: "Угода між Україною та Польщею про соціяльне забезпечення необхідна, однак вона не захищає нелегальних трудових мігрантів"

Олег Панькевич: "Угода між Україною та Польщею про соціяльне забезпечення необхідна, однак вона не захищає нелегальних трудових мігрантів"

06.09.13 12:13 0 833
Угода між Україною та Республікою Польща про соціяльне забезпечення є важливою і необхідною, однак вона не враховує інтересів українських заробітчан-нелегалів. Про це заявив народний депутат України від ВО "Свобода", заступник голови Комітету Верховної Ради з питань европейської інтеграції Олег Панькевич 5 вересня 2013 року під час розгляду на сесії парламенту проєкту закону про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Польща про соціяльне забезпечення (вiд 05.07.2013 № 1-1/1740 подано 09.07.2013).

Як зазначив Олег Панькевич, угода, на жаль, захищає інтереси порівняно нечисленних груп українських заробітчан, які зуміли офіційно працевлаштуватися в Польщі. Але документ не враховує інтересів нелегальних трудових мігрантів, а головне – ніяк не стимулює розв'язання найголовнішої проблеми – можливости легалізувати працю заробітчан. Українські робітники та їхні польські роботодавці й далі наражені на небезпеку застосування Польщею санкцій – депортації чи штрафів.

"Якби ця угода, підкріплена відповідними змінами до законодавства Польщі та України, передбачала спрощену процедуру легалізації українських заробітчан та сплату ними невеликих податків і соціяльних, страхових відрахувань, це значною мірою розв'язувало би проблему незахищености українських трудових мігрантів, які б отримали право на пенсійне забезпечення і соціяльне страхування і в Польщі, і в Україні, а обидві держави отримали би додаткові надходження до бюджетів і соціяльних фондів",– наголосив народний депутат.

Довідка: Пенсійний фонд України на депутатське звернення Олега Панькевича подав статистичні дані щодо кількости осіб, переказ пенсії яким здійснюється відповідно до двосторонніх міжнародних угод станом на І квартал 2013 року. Зокрема, із Латвії в Україну переказують пенсії 502 особам, з України в Латвію – 236 особам, зі Словаччини в Україну – жодної, з України до Словаччини – 505 особам, з Болгарії – 38, до Болгарії – 563, з Естонії – 384, до Естонії – 330, з Іспанії – жодної, до Іспанії – 209, з Литви – 170, до Литви – 225, з Чехії – жодної, до Чехії з України – 341, з Росії до України – 1743 особам, з України до Росії – жодній.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області на ...
Наступна новина: Тернопілля: центр надання ...

КОМЕНТАРІ