Як правильно готувати каші

Як правильно готувати каші

06.09.13 13:40 0 2844
Каша - це " другий хліб " кожного з нас. Страва, яка увійшло в наше повсякденне життя , традиційне і завжди оригінальне. Це сніданок , обід і вечерю , гарнір або основне.

Слов'яни готували каші з незапам'ятних часів , вони мали величезне значення в раціоні стародавніх людей і в їх ритуалах. Кашею зустрічали появу новонародженого і проводжали в останню путь.
Хоча популярність каш останнім часом невелика, це нехитре блюдо готують в кожній сім'ї хоч раз на тиждень. На основі круп варять супи , кашею фарширують м'ясо або рибу , з каш виходять відмінні десерти. Крім того , каша - це основа дитячого харчування дітей до 2 років , адже саме з каш часто починають прикорм молоді мами .
Каші є національною стравою у багатьох народів світу : наприклад , вівсянку дуже люблять англійці , рис - " другий хліб " для народів Азії , кукурудзяна каша і тапіока входить в основний раціон індіанців Південної Америки.
Вчені встановили , що більшість круп , придатних для приготування каш , містять всі потрібні людині мінерали і вітаміни , вони є важливим джерелом клітковини , а особливо - гречана - білка. Також вони багаті амінокислотами.

Що ж являє собою каша ?
Каша - це не що інше , як блюдо з розварених у воді (або в молоці) зерен або крупи злаків , іноді з додаванням солі , цукру , приправ , молока , фруктів ( в тому числі і сухофруктів ) або варення.
Традиційно каші готували в печах в горщиках , зараз ми найчастіше варимо каші на плиті або в мікрохвильових печах. Багатий асортимент і швидкорозчинних каш , які тільки потрібно залити водою.
Оскільки собівартість каш не надто висока, вони доступні майже кожному.
За складом і способом приготування каші поділяються на розсипчасті (рисова , пшоняна , гречана , перлова ) , в'язкі (найчастіше каші на молоці ) і рідкі (манна , рисова , пшоняна , вівсянка ) .

Правила приготування розсипчастих каш

У розсипчастою каші зерна повинні бути повністю набряклими , добре провареними і легко відокремлюються один від одного.
Щоб каша не підгоріла , її потрібно варити в посуді з товстим дном.
Розсипчасті каші варять у малій кількості води , коли вся рідина поглинається крупою , і у великій кількості води (наприклад , рис) .
Перед варінням крупу просіюють , перебирають і промивають. Вода видаляє з поверхні зерен крохмаль , і жир , що виділяється на поверхні зерен при їх зберіганні .
Підготовлені крупи ( окрім гречаної ) засипають у киплячу підсолену воду і варять при слабкому кипінні до готовності. Потім відкидають на друшляк і промивають гарячою водою.
Кашу перекладають у посуд і заправляють розтопленим жиром. Масла можна не шкодувати , адже народна мудрість говорить: " кашу маслом не зіпсуєш " !

Правила приготування в'язких каш

В'язкі каші готують на молоці , суміші молока з водою або на воді.
У готовому блюді зерна повинні бути добре проварені , каша тримається на тарілці гіркою , що не розпливаючись .
Деякі крупи - такі , як рисова , перлова , пшоно , - погано розварюються в молоці. Тому спочатку їх кілька хвилин проварюють у воді , потім воду зливають і додають гаряче молоко з розчиненими в ньому сіллю і цукром.
Подають в'язкі каші полив розтопленим вершковим маслом або посипавши цукром.

Правила приготування рідких каш

Рідкі каші варять на молоці , суміші молока з водою (у співвідношенні 2:3 ) або на воді.
При подачі поливають вершковим маслом , медом , варенням.
Рідкі каші готують так само , як і в'язкі , але з великою кількістю рідини.
З рідких каш можна готувати запіканки і пудинги.

види каш

Як варити гречану кашу ?
Гречану кашу дуже просто варити , оскільки кожне зернятко гречаної крупи покрито захисним шаром і при варінні не виділяться крохмаль. Хоча можна готувати це просте блюдо і неправильно.
Ось кілька порад як приготувати гречану кашу :

На одну частину крупи необхідно брати дві частини води (точність тут обов'язкова) !
Каструлю , в якій вариться каша потрібно щільно накрити кришкою.
Протягом перших 3-5 хвилин гречану кашу варять на сильному вогні до закипання води , а потім кипіння має бути помірним , у самому кінці - слабким.
Вода повинна википіти не тільки на поверхні каші , але і дні металевого казанка , краще з потовщеним опуклим дном.
Засипавши крупу і заливши її водою , не чіпати , не заважати , не вторгатися в процес , не підводити і не відкривати кришку , оскільки каша вариться саме парою, а не водою , і не можна його випускати.
Зазвичай час варіння гречаної каші на газовій плиті займає порядку 15-16 хвилин. Перетримувати її не рекомендується , оскільки смак каші псується і аромат вивітрюється.
Гречану кашу потрібно правильно приправляти : на заправку для неї підходять вершкове масло , смажена цибуля , сушені білі гриби і круті рубані яйця.


Як варити ячну кашу ?
Ячну кашу готують з роздрібнюваних ядер ячменю. Ячна крупа розварюється за 40-45 хвилин і збільшується при цьому в об'ємі приблизно в п'ять разів. Її можна додавати в супи , готувати з неї гарніри і галушки , фарширувати ячної крупою домашню птицю або порося і запікати їх потім в духовці.

Варити кашу краще всього в керамічному (як для мікрохвильовок ) посудині або казанку .
Пропорція води і каші 2:1 , тобто на склянку каші долити дві склянки води.
Промити кашу холодною водою , гарненько перемішуючи , щоб вимити дрібний пил .
Залити водою , додати трохи солі за смаком , і кілька крапель соняшникової олії. Усе гарненько перемішати.
Варити треба на середньому вогні до википання води , зняти з конфорки , після чого залишити на 10-15 хв дійти.
Безпосередньо в кожну тарілку додати трохи вершкового масла.

Як варити пшоняну кашу ?
Пшоно буває дуже брудне , тому його треба мити до тих пір , поки вода не стане прозорою. Коли воно вимиється , то треба його отпарить : ось чому треба в останній pаз промивати пшоно гарячою водою.
Води наливають завжди більше , ніж пшона , до напівготовності , не чекаючи , щоб зерно розварилося . Потім цю воду треба злити. І долити молока і варити до його випаровування і повної готовності пшоняної каші .
У пшоняну кашу можна додавати родзинки горіхи та фрукти .

Як варити рисову кашу ?
Рисова каша не тільки дуже смачна, але і дуже корисна , існує маса способів варіння рисової каші .
Для цього потрібно :

Рисову крупу промити.
У каструлю засипати одну частину рису і залити двома частинами води .
Варити на повільному вогні до розбухання.
Посолити і приправити вершковим маслом.
Рис в залежності від сорту вариться від 15 до 25 хвилин

Приємного " ​​кашеваренія " і " кашепоглошенія " !

Uzinform
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: "Автомобіліст" обміняв ...

КОМЕНТАРІ