ЗАСЛУЖЕНИЙ МАЙСТЕР СПОРТУ УКРАЇНИ АНАТОЛІЙ ГЕРЕЙ: "СВОЄМУ "СРІБЛУ" НА ЧЕМПІОНАТІ СВІТУ Я ЗАВДЯЧУЮ РІДНОМУ "ДИНАМО" Й МІЛІЦІЇ"

ЗАСЛУЖЕНИЙ МАЙСТЕР СПОРТУ УКРАЇНИ АНАТОЛІЙ ГЕРЕЙ: "СВОЄМУ "СРІБЛУ" НА ЧЕМПІОНАТІ СВІТУ Я ЗАВДЯЧУЮ РІДНОМУ "ДИНАМО" Й МІЛІЦІЇ"

07.09.13 08:44 0 1166
На початку серпня у столиці Угорщини Будапешті проходив чемпіонат світу з фехтування, на якому збірна України виборола «срібло», після чого увійшла в п′ятірку найсильніших команд світу. Серед українських фехтувальників виступав і наш земляк, 24-річний ужгородець Анатолій Герей, Заслужений майстер спорту України, співробітник за контрактом Ужгородського батальйону внутрішніх військ.

Цього тижня срібного призера чемпіонату світу вітали в закарпатській міліції. В урочистій обстановці, на колегії управління, начальник УМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Василь Варцаба вручив Анатолію Герею цінний подарунок, побажавши спортсмену міцного здоров′я й нових здобутків. У свою чергу Анатолій Герей подякував за підтримку керівництву закарпатської міліції й рідному ФСТ «Динамо», за яке виступає.

В Україні знаменита ціла династія закарпатських фехтувальників Гереїв. Чимало трофеїв здобув Анатолій Герей-старший, який тепер є тренером сина й збірної України. Заслуженим тренером України став дядько Анатолія Василь Герей (на жаль, нині покійний). Звання майстра спорту здобула і сестра Анатолія Юліана. Проте «срібло» чемпіонату світу наразі лише в одного 24-річного Анатолія Герея. До речі, це найбільший здобуток закарпатських спортсменів у новітній історії спорту, досі нікому не вдавалося досягти такого високого результату.

Про самого спортсмена розповідає людина, котра його чудово знає – президент Закарпатської федерації фехтування, заступник голови обласного фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» Михайло Пантьо.

- Анатолій займається фехтуванням із 1996 року, з десяти років, а починав він у нашому «динамівському» залі на вул.Швабській в Ужгороді, - згадує Михайло Михайлович. – Він пройшов усі щаблі: кадетський, юніорський, був призером чемпіонатів Європи та світу, і тільки з минулого року закріпився в дорослій збірній України. Але шлях спортсмена був досить тернистим, були в нього й спади, а не лише злети. Будь-які спортивні досягнення просто так не даються. Їм передують різні фактори: фізичні, психологічні, матеріальні, навіть генетичні, адже фехтувальники Гереї на Закарпатті – це вже ціла династія! І мені особливо приємно, що всі вони - вихованці «Динамо». А ще відзначу, що Анатолій Герей не просто представляє ФСТ «Динамо», він ще й сам є правоохоронцем, адже служить за контрактом в Ужгородському батальйоні внутрішніх військ. Не раз пробували його переманити до Європи, і на мене виходили з подібними пропозиціями, але Анатолій спершу мусить виступити за Україну на Олімпіаді. Про це мріє кожен спортсмен, а Герею це під силу зробити, адже він входить у четвірку найсильніших шпажистів України. Відбудеться Олімпіада через два роки, у липні 2016 року в Бразилії, у Ріо-де-Жанейро. І Анатолій Герей готується до неї вже тепер, аби достойно виступити.

- Чемпіонат світу з фехтування проходив у Будапешті з 2 по 12 серпня, - розповідає Анатолій Герей. – На ньому було представлено 128 країн, у змаганнях зі шпаги виступало 300 найсильніших спортсменів світу. Традиційно фаворитами тут вважалися Франція, Італія. Але хочу сказати, що ми неодноразово у них вигравали, доводячи силу радянської (тобто й української теж) школи фехтування. На цьому чемпіонаті світу збірна України спершу легко перемогла збірну Ірану, з рахунком 45-25. Далі в нас була важка зустріч з Росією. Ми програвали весь час, і тільки в останньому бою шальки терезів переважили на нашу сторону. Ми виграли в росіян із перевагою лише в один укол. Далі виграли 5 уколів у чехів і вийшли в четвірку найсильніших. Французів ми перемогли у важкій боротьбі лише на 3 уколи. У фіналі зійшлися з господарями чемпіонату угорцями. Спершу ми нічим їм не поступалися, ішли укол в укол, але далі один із нашої команди трохи оступився, був неготовий психологічно, і вони відразу використали свій шанс, нанесли йому кілька уколів, які потім дуже важко було відвоювати. Як наслідок, ми програли угорцям «золото» з рахунком 28-43.

-А ти особисто кого переміг?

-Найбільше мені запам′ятався поєдинок із легендарним олімпійським чемпіоном, 42-річним французом кубинського походження Іваном Тривехо, триразовим призером Олімпійських ігор. Він колись виступав за Кубу, а тепер за Францію. І от я виграв у нього у півфіналі! Загалом ми програвали французам 4 уколи, я наніс Тривехо 6 уколів, завдяки чому ми перемогли збірну Франції.

-Як збірна України відсвяткувала свою перемогу?

-Не було часу на святкування, бо в нас уже були квитки на нічний літак до Києва. А вдома відсвяткували вже з тренером. Він, до речі, був не дуже задоволений нашим «сріблом», бо українці мали всі шанси вибороти в Угорщині «золото» чемпіонату світу. З тими ж угорцями перед тим ми тричі зустрічалися, двічі програли, а раз виграли. Тож ми знали, як у них вигравати, де у них слабкі місця. Та нам просто не пощастило. збірна Угорщини перша в світовому рейтингу, а Україна—п′ята.

На завершення Анатолій Герей висловив подяку керівництву закарпатської міліції.

- Неодноразово керівництво управління міліції надавало мені матеріальну допомогу в плані як фінансування поїздок, так і в придбанні форми та спецекіпіровки,--каже спортсмен.- Нині я служу на контрактній службі у внутрішніх військах. Окрема подяка товариству «Динамо» в особі Михайла Пантя, який постійно мені телефонує, цікавиться проблемами, питає, чим можна допомогти? Я щиро вдячний за допомогу всім!

Володимир ПАВЛЮХ

СЗГ УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вийшло шосте видання ...
Наступна новина: Під час зустрічі з Віталієм ...

КОМЕНТАРІ