Львівщина: "Зброя жартів не любить, помилок не пробачає!"

Львівщина: "Зброя жартів не любить, помилок не пробачає!"

07.09.13 09:48 0 1137
Від 30 серпня до 4 вересня на Львівщині правоохоронці проводили спеціальну цільову операцію «Зброя-Вибухівка». Профілактичні заходи відбулися з метою запобігання незаконному обігу вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухівки, а також розкриття злочинів, скоєних з використанням зброї.

До проведення заходів залучалися працівники карного розшуку, блоку міліції громадської безпеки та інших галузевих служб. Зокрема, працівники міліції громадської безпеки перевіряли умови зберігання мисливської вогнепальної зброї у громадян, які мають дозволи на її зберігання, умови зберігання та використання відомчої вогнепальної зброї на об’єктах дозвільної системи.

Як розповів в. о. заступника начальника відділу – начальника міліції громадської безпеки Стрийського міського відділу Михайло Михайлевич, за час проведення профілактичних заходів дільничні інспектори міліції виявили 15 адміністративних правопорушень. Відтак, одинадцятьох власників вогнепальної мисливської зброї, які порушили строки перереєстрації, притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено штраф відповідно до статті 192 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 195-2 КУпАП щодо чотирьох власників газової зброї, які порушили правила реєстрації, скеровано до суду для прийняття рішення.

Нагадаємо, що за порушення громадянами встановлених строків реєстрації (перереєстрації) нагородної вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду або правил взяття їх на облік в органах внутрішніх справ у разі зміни місця проживання (стаття 192 КУпАП) передбачено відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення порядку придбання, зберігання, реєстрації або обліку газових пістолетів і револьверів та патронів до них, відповідно до частини 1 статті 195-2 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією газових пістолетів і револьверів та патронів до них або без такої, а на посадових осіб - від двох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією газових пістолетів і револьверів та патронів до них або без такої.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачене частиною першою цієї статті і тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією газових пістолетів і револьверів та патронів до них, а на посадових осіб - від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією газових пістолетів і револьверів та патронів до них.

Михайло Михайлевич розповів, що правом придбання мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, мисливської нарізної зброї - 25-річного віку, холодної та пневматичної зброї - 18-річного віку.

Законодавством України передбачені правила зберігання, носіння або перевезення вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів. Вони регламентуються постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.1992 року №576 «Про затвердження Положення про дозвільну систему» та відповідною Інструкцією, яка затверджена наказом МВС України від 21.08.1998 року №622.

Зокрема, мисливська вогнепальна (газова) зброя повинна зберігатися за місцем постійного проживання в металевому сейфі (ящику), спеціально виготовленому для зберігання зброї, що закривається внутрішнім замком. Сейф для зберігання зброї повинен бути прикріплений до підлоги або стінки. При цьому зброя має бути в розрядженому стані, зберігатися окремо від бойових припасів. Ключі від сейфу зберігаються особисто у власника зброї або в надійному місці, виключаючи доступ до зброї будь-яких сторонніх осіб ( в тому числі близьких родичів).

У разі наявності трьох і більше одиниць вогнепальної, пневматичної зброї, арбалетів приміщення (будинок, квартира тощо) або сейф (шафа) для її зберігання повинні бути обладнанні охоронною сигналізацією.

При втраті або викраденні зброї, а також при зміні місця проживання, власник зброї повинен відразу сповістити про це до відділу міліції, на обліку якого знаходиться зброя. У випадку смерті власника, протягом п’ятиденного терміну зброю необхідно здати до міліції на тимчасове зберігання, до вирішення питання щодо успадкування майна.

Під час перенесення або перевезення вогнепальна зброя має бути у розрядженому стані. У всіх випадках під час перенесення або перевезення зброї, боєприпасів до неї, власник зобов’язаний мати при собі дозвіл органу внутрішніх справ на право зберігання зброї. Категорично забороняється передавати зброю іншій особі.

Власники зброї зобов’язані суворо дотримуватися правил поводження зі зброєю вдома та на полюванні, щоби не допустити скоєння нещасних випадків із застосуванням зброї.

Відзначимо, що у разі виявлення працівниками міліції порушень правил дозвільної системи, власники зброї нестимуть відповідальність згідно з діючим законодавством, а зброя може бути вилучена.

Відтак, порушення правил зберігання, носіння або перевезення нагородної вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду і бойових припасів громадянами, які мають дозвіл органів внутрішніх справ на зберігання зазначеної зброї (ч.1 ст.191 КУпАП), - тягне за собою накладення штрафу від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням зброї і бойових припасів або без такого.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї і бойових припасів.

Працівники міліції мають право анулювати дозволи на придбання, зберігання і носіння зброї, пристроїв та боєприпасів, видані громадянам, які зловживають спиртними напоями, вживають наркотичні засоби без призначення лікаря, інші одурманюючі засоби, хворіють на психічні захворювання, та в інших випадках, передбачених законодавством.

Ольга Марцинюк,

помічник начальника Стрийського МВ міліції
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ