У Рівненській області все про електронний цифровий підпис

У Рівненській області все про електронний цифровий підпис

07.09.13 09:22 0 1078
У Дубенській ОДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», який було приурочено темі практичного застосування електронного цифрового підпису.

Йшлося також про переваги подання електронної звітності. Окремо були розглянуті актуальні питання платників податків, які планують отримати, або вже отримали ключ електронного цифрового підпису та звітують „електронкою”, щодо проблем, які у них виникають під час подання звітності в електронному вигляді.

Фахівці акредитованого Центру сертифікації електронних ключів при Дубенській ОДПІ відповіли на запитання платників податків. Відповіді на окремі з них пропонуємо вашій увазі.

Чи можна особистий ключ електронного цифрового підпису перемістити на жорсткий диск комп’ютера, а не використовувати з’ємний носій ключової інформації?

Особисті ключі підписувачів можуть бути вільно скопійовані або переміщені на будь-які носії, в тому числі і на жорсткий диск комп’ютера. Але для уникнення зловживань з особистими ключами електронного цифрового підпису та попередження їх компрометації, спеціалізоване програмне забезпечення Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту здійснює пошук та зчитування особистого ключа виключно з кореневого каталогу з’ємного носія ключової інформації (флеш-носій, CD/DVD - диск).

Які повинні бути дії платника у випадку помилково поданої звітності?

У разі помилкового подання суб’єктом господарювання податкової звітності до органу Міндоходів, він може повідомити про це відповідний орган письмово. У листі платник повинен обґрунтувати обставини помилково поданої податкової звітності та звернутися з проханням не визнавати дану звітність як податкову. Це стосується звітності, яку взагалі не потрібно було подавати або подано не до того органу Міндоходів. Нагадуємо, під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу Міндоходів, в якому перебуває на обліку платник податків, перевіряє наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених п.48.3 та 48.4 ст. 48 ПКУ. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника, до її прийняття перевірці не підлягають (відповідно до ст.49 ПКУ).

Як забезпечуються конфіденційність і цілісність інформації?

Відповідно до вимог Закону № 852-ІV електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки). Таким чином, використання надійних засобів ЕЦП, посилених сертифікатів відкритих ключів та застосування криптографічних механізмів шифрування даних, що передаються, є необхідними та достатніми умовами забезпечення конфіденційності та цілісності інформації підсистеми подання податкової звітності в електронному вигляді.

Яку звітність крім податкової можливо підписувати безкоштовними ЕЦП?

На сьогоднішній день існує онлайн-сервіс, який надає клієнтам АЦСК ІДД можливість безкоштовно підписувати та подавати до контролюючих органів наступну електронну звітність:

– до органів Міндоходів – будь-які звіти, що імпортовані з інших програм або систем;

– до Пенсійного Фонду України – Відомості про осіб, які підлягали загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримували допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації;

– до Державної служби статистики України – Баланс. Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва, Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва та Звіт про фінансові результати.

Зазначені вище звіти для Пенсійного фонду України та Державної служби статистики України можна безкоштовно створювати за допомогою онлайн-сервісу iFin Zvit.

Програмне забезпечення iFin Zvit та інструкція по використанню знаходиться на сайті acskidd.gov.ua в розділі «Програмне забезпечення».

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Майже 80 тисяч польських ...

КОМЕНТАРІ