На Тернопіллі юрій Павленко закликає заборонити торгівлю алкоголем і тютюном поблизу шкільних і дитячих закладів

На Тернопіллі юрій Павленко закликає заборонити торгівлю алкоголем і тютюном поблизу шкільних і дитячих закладів

07.09.13 09:12 0 1096
Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко звернувся до місцевих органів влади не допустити торгівлю тютюном, алкоголем, пивом, слабоалкогольними напоями поблизу навчальних та інших закладів для дітей. Про це він повідомив під час прес-конференції, оприлюднивши відповідного відкритого листа.

«До мене надходять численні звернення від батьків, вчительських колективів та батьківських комітетів про те, що безпосередньо біля шкіл, дитячих садків, позашкільних закладів, стадіонів розташовані торгові точки (найчастіше це малі архітектурні форми – кіоски) з алкоголем, тютюном, пивом, слабоалкогольними напоями, іншою шкідливою або небезпечною для здоров’я дітей продукцією», - сказав Ю.Павленко.

За особистого втручання Уповноваженого з прав дитини вдалось припинити торгівлю шкідливою продукцією поблизу багатьох шкіл. Разом з тим, за словами Ю.Павленка, таких торгових точок в Україні все ще багато, тому міська влада має суттєво активізувати свою роботу в цьому напрямку.

«Саме тому Уповноважений з прав дитини звернувся до голів обласних, районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських голів, депутатів обласних, районних, сільських рад вжити всі передбачені законом заходи з тим, аби захисти право дітей на здоров'я і безпеку життєдіяльності», - зазначив Ю.Павленко.

«Крім того, ми вважаємо за необхідне введення законодавчої заборони на продаж алкогольних, тютюнових виробів, пива та слабоалкогольних напоїв у торгівельних точках, які розташовані ближче, ніж на 300 метрів до закладів з постійним чи тимчасовим перебуванням дітей, а також надати місцевим органам влади право забороняти торгівлю алкоголем, сигаретами та пивом на території поблизу дитячих закладів», - підкреслив Уповноважений з прав дитини.

У свою чергу експерт Секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну Ганна Гопко висловила підтримку законодавчим ініціативам Адміністрації Президента України щодо обмеження доступу дітей до тютюну, алкоголю, пива та слабоалкогольних напоїв та готовність до співпраці.

За її словами, після набуття чинності в Україні Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну (РКБТ) Україна ухвалила низку ефективних антитютюнових законів, які сприяли зниженню рівня поширеності тютюнопаління й навіть стабілізації показників захворюваності та смертності від серцево-судинної патології. Принципова позиція Президента, який не наклав вето на ключові антитютюнові закони – поява на пачках сигарет фотоілюстрацій, закон із заборони реклами тютюну, звільнення приміщень громадських місць від тютюнового диму, – свідчить про пріоритетність боротьби з тютюнокурінням в державній політиці, резюмувала Г.Гопко.

Відкритий лист Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка щодо обмеження доступу дітей до алкоголю, тютюну, пива та слабоалкогольних напоїв поблизу дитячих закладів

До голів обласних, районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських голів, депутатів обласних, районних, сільських рад

До Уповноваженого Президента України з прав дитини з усіх областей надходять численні скарги від батьків про те, що безпосередньо біля шкіл, дитячих садків, позашкільних закладів, спортивних майданчиків та стадіонів розташовані торгові точки, найчастіше кіоски, з алкоголем, тютюном, пивом, слабоалкогольними напоями, іншою шкідливою або небезпечною для здоров’я дітей продукцією.

Наявність таких кіосків біля навчальних закладів була зафіксована Уповноваженим Президента з прав дитини під час робочих поїздок в усіх областях України, а також в ході рейдів громадських активістів.

Розташування торгівельних точок з реалізації вищезазначеної групи товарів біля закладів з постійним, масовим або тимчасовим перебуванням дітей є порушенням законодавства щодо обмеження та протидії поширенню алкоголю і тютюну серед дітей.

Продаж алкоголю, сигарет, пива, слабоалкогольних напоїв в кіосках біля школи - це агресивна форма впливу на дитину, що провокує її до свідомого чи несвідомого нанесення шкоди своєму здоров’ю, негативної поведінки, набуття шкідливих звичок, згубних залежностей.

Асортимент продукції в торгівельних точках на відстані ближче, ніж 300 метрів до території закладів для дітей, має відповідати потребам здорового розвитку дитини.

У зв’язку з цим, Уповноважений Президента України з прав дитини звертається до голів обласних, районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських голів, депутатів обласних, районних, сільських рад спільно з Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів, Міністерствами внутрішніх справ, доходів і зборів України захистити право дітей на здоров’я і безпеку життєдіяльності та:

- взяти під особистий контроль дотримання законодавства щодо протидії поширення алкоголю і тютюну серед дітей;

- особливо прискіпливо перевірити на предмет дотримання законодавства про заборону продажу пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв, вин та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років в торгівельних точках, які знаходяться на відстані ближче, ніж 300 метрів до території закладів для дітей;

- вжити заходів для знешкодження джерел придбання дітьми алкоголю, тютюну, пива та слабоалкогольних напоїв, шляхом встановлення обмеження на продаж товарів, що можуть нанести шкоду здоров’ю дитини на територіях біля закладів для дітей конкретних населених пунктів.

Разом з тим, Уповноважений Президента України з прав дитини ініціюватиме введення законодавчої заборони на продаж алкогольних, тютюнових виробів, пива та слабоалкогольних напоїв в торгівельних точках, які розташовані ближче, ніж на 300 метрів до закладів з постійним чи тимчасовим перебуванням дітей.

Уповноважений з прав дитини запрошує громадські організації до співпраці, зокрема в частині проведення незалежного громадського контролю за дотриманням законодавства в сфері продажу алкоголю та тютюну дітям, а також закликає міських голів, які успішно проводять антитютюнові та антиалкогольні кампанії серед дітей, поділитись своїм досвідом з колегами.

Наше завдання - зробити усе можливе, щоб алкоголь, тютюн, пиво, слабоалкогольні напої не потрапили до рук дитини.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ