Музей тернопільської міліції: історія, що оживає в експонатах

Музей тернопільської міліції: історія, що оживає в експонатах

07.09.13 14:01 0 1075
Сімнадцять років приміщення музею, що в обласному управлінні внутрішніх справ, є форпостом тернопільської міліції. Тут знаходять цікаве й ті, хто вперше переступив поріг правоохоронного відомства і ті, для кого служба рідному народові стала життям.

Як розповідає науковий співробітник музею Наталя Голик, сто двадцять квадратних метрів поєднали минуле й сьогодення. Експозиція охоплює період з 1944 року (визволення Тернопільщини від фашистських загарбників) і до наших днів.

Музей має свою історію творення. З ініціативи співробітників управління кадрового забезпечення 1996 року було організовано музейний куточок. На заклик посприяти в зібранні експонатів відгукнулися усі служби. Активно взялися допомагати пенсіонери та ветерани органів внутрішніх справ, їхні рідні та близькі. Так народилися перші стенди, пов’язані з діяльністю тернопільських правоохоронців у роки Великої Вітчизняної війни, фотоматеріали про керівників тернопільської міліції, перші взірці форменого одягу міліціонерів, їхні посвідчення. Історія цікавих особистостей теж знайшла втілення в перших експонатах. Не без допомоги рідних вдалося розшукати особисті речі та формений одяг першого генерала тернопільської міліції Василя Мальованого та першого «народного» генерала міліції часів Незалежної України Романа Подсаднюка.

Майже десять років пошуково-дослідницька робота міліціонерів не припинялася. Музейних експонатів назбиралося стільки, що важко їх було розмістити в невеличкій кімнатці. Тоді керівництво обласного управління прийняло рішення про створення повноцінного музею. Почалися не лише ремонтні роботи з обладнання приміщення, а й закипіла праця над оновленням та зібранням цікавих матеріалів. Допомагали усі, хто міг і хотів.

У вересні 2005 року музей урочисто відкрили. Подія була значущою, адже на урочистості прибули керівники Міністерства внутрішніх справ. Музеєтворцям було чим здивувати гостей, бо приваблювали не лише цікаві експозиції, а й майстерне їх оформлення. До слова, допомагали у цьому правоохоронцям тернопільські художники та архітектори Данило Чепіль, Богдан Божик, Ростислав Гудима, Дмитро Пилип‘як.

Музейна робота постійна та кропітка. тут можна знайти матеріали про участь співробітників органів внутрішніх справ у ліквідації аварії на ЧАЕС, в афганській війні, у миротворчих місіях. Будні тернопільської міліції, духовність, культура, спортивні досягнення – теж серед експонатів музею, а ще є цікаві взірці технічних засобів та зброї, які використовували правоохоронці в різні періоди служби, державна та міліцейська символіка і багато-багато іншого. Зрештою, про музеї не розповідають, їх відвідують.

Музей тернопільської міліції ніколи не зачиняє дверей. Тут постійно діє ветеранська організація, сюди часто приходять шкільні колективи, організовуються різноманітні зустрічі, урочистості. Словом, стіни музею не лише екпозиційно доносять до відвідувачів історію минулого, а й стають свідками її творення.

Сектор зв’язків з громадськістю

УМВС України в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ