Міліція вилучає контрафактні агрохімікати, які загрожують довкіллю та здоров'ю людей

Міліція вилучає контрафактні агрохімікати, які загрожують довкіллю та здоров'ю людей

10.09.13 14:17 0 911
Правоохоронці активізували роботу з виявлення правопорушень на ринку засобів захисту рослин. З початку серпня нинішнього року співробітники державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) МВС України спільно з представниками Держветфітослужби перевірили майже півтисячі складських приміщень, де зберігаються пестициди та агрохімікати, а також більше 800 місць реалізації такої продукції. За виявленими фактами порушень складено близько 900 адміністративних протоколів, відкрито 129 кримінальних проваджень. Про це на брифінгу, що відбувся в МВС, повідомив заступник начальника управління Департаменту ДСБЕЗ Олег Золотоноша.

Борці з економічним криміналом виявили злочинні схеми, використовуючи які, зловмисники за допомогою фіктивних документів, ввозили на територію України недоброякісну і контрафактну продукцію, уникали сплати податків, перевозили хімікати в непристосованому транспорті, а також зберігали їх з численними порушеннями. Деякі особливо підприємливі "бізнесмени" примудряються розфасовувати і реалізовувати свій товар під маркою відомих легальних підприємств, у результаті чого його ціна зростає у три-чотири рази!

Так, на території Донецької, Запорізької та Київської областей виявлено три нелегальних цехи з виробництва небезпечного контрафакту. Надалі підробки розповсюджувалися серед сільських господарств різних регіонів.

Про небезпеку тіньового обороту агрохімікатів та пестицидів говорив заступник директора Департаменту Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Токар, який узяв участь у брифінгу.

- використання агрохімікатів має вирішальне значення для сільгоспвиробників, - підкреслив представник Держветфітослужби. Неможливо отримати і зберегти високі врожаї без науково обґрунтованої системи захисту. На ми стали перед проблемою ввезення нелегальних хімікатів, що формує тіньовий ринок неякісної хімічної продукції.

Останнім часом завдяки спільним зусиллям оперативників ДСБЕЗ та фахівців Держветфітослужби вдалося припинити діяльність багатьох підприємців і структур, які з метою отримання прибутку свідомо йдуть на кримінал.

- З незаконного обігу вилучено 730 тонн засобів захисту рослин на загальну суму 93 мільйони гривень, а на розгляд до центральних органів виконавчої влади направлено 102 подання на скасування ліцензій та паспортів складських приміщень тих суб'єктів господарювання, які, діючи на ринку засобів захисту рослин, грубо порушують законодавство, - поінформував Олег Золотоноша. Він запевнив, що робота в даному напрямку буде носити системний характер, адже мова йде не тільки про економічні втрати сільгоспвиробників, але й про здоров'я людей і негативний вплив на навколишнє середовище.

Дмитро Любченко

(прес-служба Департаменту ДСБЕЗ МВС України)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: УБОЗівці затримали ...
Наступна новина: "Одеса" дотиснула у ...

КОМЕНТАРІ