Олег Махніцький: «Закон про референдум – це міна сповільненої дії»

Олег Махніцький: «Закон про референдум – це міна сповільненої дії»

10.09.13 21:00 0 1176
Закон про референдум – це міна сповільненої дії, яка, здетонувавши, може призвести до зміни державного устрою, можливости узурпації влади та втрати незалежности. Якнайшвидше необхідно змінити цей закон, врахувавши висновки Венеціянської комісії та взявши до уваги напрацювання експертів, науковців та представників політичних сил. Про це 10 вересня 2013 року народний депутат України, перший заступник голови парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя свободівець Олег Махніцький. Таку думку націоналіст висловив під час круглого столу "За Чесний Референдум", який відбувся у представництві Ради Европи в Україні.

У роботі круглого столу взяли участь українські парламентарі, представники посольства США в Україні, представники Ради Европи та експерти Коаліції "За Чесний Референдум". Темою обговорення став закон України "Про Всеукраїнський Референдум" (ухвалений 6 листопада 2012 року) та необхідність внесення змін до нього, згідно з рекомендаціями Венеціянської комісії.

Під час дискусії експерти запропонували провести круглий стіл із представниками влади, опозиції, громадськости та експертів із метою розроблення поправок до чинної редакції закону, врахувавши рекомендації Венеціянської Комісії. Детально ознайомившись із документом та висновками до нього, представники Ради Европи акцентували увагу на його нормах, що йдуть урозріз із Конституцією України та закладають можливість для політичних маніпуляцій. Було наголошено на необхідності внесення змін до закону з метою запобігання руйнуванню правової системи держави та приведення норм до европейських стандартів.

Під час виступу Олег Махніцький зазначив: “Закон «Про всеукраїнський референдум» було ухвалено з грубими порушеннями конституційної процедури та Регламенту Верховної Ради України. Документ суперечить Конституції України та европейськими стандартам, утискає вільне волевиявлення громадян, скасовує можливість проведення місцевого референдуму, підриває конституціоналізм та порушує принцип верховенства права».

Свободівець також наголосив на тому, що норми закону суперечать положенням Розділу XIII Конституції України та встановлюють можливість зміни Основного закону, усунувши парламент від процесу, закріплюють недемократичну систему проведення всеукраїнського референдуму, суперечать ст. 57 та 94 Конституції України, дозволяючи неконституційний порядок набрання чинности законами України. Встановлений у документі порядок проведення референдуму не є спрямований на отримання результату, що відображатиме реальне волевиявлення громадян та не містить ефективних механізмів реалізації конституційних прав.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 11 вересня народні ...
Наступна новина: Подаємо заяву на спрощену ...

КОМЕНТАРІ