На Хмельниччині шахраї шукають жертву у соціальних мережах

На Хмельниччині шахраї шукають жертву у соціальних мережах

11.09.13 12:06 0 900
Багато інформації про свою потенційну жертву шахраї дізнаються із соціальних мереж. Свої сторінки у мережах міліціонери радять фільтрувати. А щоб не потрапити на гачок чергового лохотрону, слід пам’ятати давнє правило: довіряй, але перевіряй.

— Не розміщуйте у соціальних мережах свою особисту інформацію — фото, домашню адресу, номери телефонів. Шахраї можуть шантажувати людину її ж фотографіями, — розповів на брифінгу для представників ЗМІ тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу по боротьбі з кіберзлочинністю обласного управління Міністерства внутрішніх справ Олег Дядик. — Будьте обережними, адже розкрити злочин, скоєний через інтернет, дуже важко, бо нема ні відбитків пальців, ні свідків події.

Не довіряйте голосу в трубці

Телефонні аферисти працюють навмання, набираючи перший-ліпший номер телефону, проте «збагачуються» вони буквально моментально. Зазвичай шахраї дзвонять жінкам, коли ті самі вдома, та говорять, що їхній син потрапив до міліції за певний злочин. Злочинці пропонують все владнати та відпустити дитину за декілька тисяч гривень. Особливо часто шахрайство вдається тоді, коли телефон «зниклого» вимкнений.

— Вони телефонують або вночі, або зранку та вводять людину в стан афекту шляхом обману, — каже Олег Дядик. — Ці люди працюють як психологи, шукають вигідний момент, коли людина вразливіша. Такий злочин легше попередити, ніж потім розкрити.

Аби не стати жертвою аферистів, правоохоронці радять зв'язатися з родичем чи з його друзями та впевнитися, що з ним все гаразд. Та ні в якому разі не перераховувати кошти незнайомцям.

Не давайте завдатку

Купівля товарів, розміщених на дошках оголошень, в інтернет-магазинах та на інтернет-аукціонах по системі знижок чи у передсвяткові дні — найпоширеніший вид шахрайства. Зазвичай в такій системі передбачена передплата за замовлений товар. Найбільша помилка покупців — бажання зекономити. Зазвичай це стосується побутової техніки.

— Щоб не залишитися без грошей чи не отримати замість бажаного товару дешеву китайську підробку, потрібно використовувати лише відомі інтернет-ресурси, а також звертати уваги на тривалість функціонування самого магазину, — каже оперуповноважений відділу по боротьбі з кіберзлочинністю обласного управління Міністерства внутрішніх справ Артур Дереновський. — Платити за товар потрібно тоді, коли покупець пересвідчився в його справності та відповідності.

Міліціонери кажуть, що потрібно використовувати лише ті інтернет-ресурси, які використовують платіжні картки, а не електронні гаманці. Адже особу набагато важче ідентифікувати за розрахунковим рахунком платіжної картки, ніж за номером електронного гаманця.

Знімають гроші з картки

На початку року «на гачок» шахраїв попалася 22-річної кам'янчанка, яка розмістила оголошення в інтернеті про продаж весільної сукні. Дівчина сказала потенційному «покупцю», який зв'язався з нею по телефону, номер карткового рахунку для перерахування коштів. Потім той же чоловік, знаючи номер картки, дзвонив вже як працівник банку і виманив у неї пін-код.

— Злочинці шукали жінок, які продавали весільні сукні чи дитячі візочки, — каже Олег Дядик. — Вони вибирали їх, розраховуючи на жіночу вразливість.

Шахраї практикують також і дистанційне зняття коштів за допомогою послуги банку «Операція без картки». Ця послуга дозволяє знімати гроші без банківської картки за допомогою мобільного телефону та знання номеру банківської картки й пін-коду. Також до махінації притягують третю сторону — оператора мобільного зв'язку. — Злочинці знаходять оголошення людей, які щось продають, і дзвонять під приводом «покупця», — каже тимчасово виконуючий обов'язки начальника відділу по боротьбі з кіберзлочинністю. — Вони дізнаються номер банківської картки під приводом переказу грошей і переказують на мобільний номер потенційної жертви незначну грошову суму. Потім декілька разів дзвонять на цей же номер із різних номерів. За тим у оператора зв'язку шахраї просять заблокувати номер та отримують дублікат нібито втраченої SІМ-картки. Вже потім на цей номер вони отримують код авторизації, щоб зняти гроші через банкомат. Банк за шахрайські дії відповідальності не несе.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області до ...
Наступна новина: Вадим Гураль: “Молодь ...

КОМЕНТАРІ