Чернігів: Активна профілактика СНІДу – справа спільна

Чернігів: Активна профілактика СНІДу – справа спільна

11.09.13 12:44 0 851
Активна профілактична кампанія в питаннях попередження серйозних захворювань повинна бути спільною і гуртувати владу, освітян, батьків, засоби масової інформації та громадські організації. Про це йшлося на засіданні міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яку провів секретар міської ради Олег Шеремет.

На його думку, важливо, що суспільство усвідомлює цю проблему. Особливо показово, що формується серйозне ставлення до власного здоров’я у молоді. Як свідчить статистика, найбільша кількість ВІЛ-інфікованих виявлена серед чернігівців віком 25-49 років, від хворих матерів народилося 78 дітей, а от серед підлітків 14-17 років інфікованих немає. На переконання учасників засідання, це є наслідком системної виховної роботи в закладах освіти та цілеспрямованої діяльності волонтерів партнерських громадських організацій.

Так, за інформацією начальника відділу виховної роботи та охорони дитинства управління освіти міськради Наталії Фари, в школах міста кілька років втілюється проект «Рівний рівному», діють постійні лекторії з досвідченими тренерами, проводяться «тижні здоров’я», працюють шкільні агітбригади, в доступній для дітей формі оформляються інформаційні стенди.

Лікар-епідеміолог Лариса Лугова навела невтішні показники: з початку року в 142-х чернігівців із 21,5 тисяч обстежених виявлено антитіла до ВІЛ. На диспансерному обліку таких осіб 927. Із загальної кількості 54,5% інфікувалися при споживанні ін’єкційних наркотиків, 35% - статевим шляхом, і до речі, саме цей шлях зараження набуває поширення.

У спеціалізованому відділенні по наданню медичної допомоги ВІЛ/СНІД-хворим міської лікарні №2 проліковано 219 хворих, які в повному обсязі отримали медичну допомогу. Амбулаторну допомогу надано 247 особам. Лікарі констатують, що в багатьох хворих виявляють важкі патології та ускладнення, лікування яких надто вартісне. Із початку року в Чернігові померло від СНІДу 12 чоловік.

Напруженою залишається епідемічна ситуація по туберкульозу. Захворюваність на всі форми туберкульозу зросла на 12,3%, з початку року ця хвороба забрала життя 12 чернігівців. У групі ризику – соціально неблагополучні групи населення. Досі люди не приділяють увагу своєчасному обстеженню, зокрема, флюоографічному. Через брак коштів на туберкулін недостатньо дітей охоплені тубдіагностикою: при річному плані 26,5 тисяч вдалося продіагностувати лише 5,5 тисяч дітей.

Секретар міської ради запевнив, що особисто візьме на контроль стан виконання Програми протидії захворюванню на туберкульоз по м. Чернігові на 2012-2016 роки та забезпечить виділення необхідних коштів із міського бюджету.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Курсанти ДЮІ присягли на ...

КОМЕНТАРІ