Ігор Швайка: «Кабмін перетворив на фарс розгляд проєкту держб’юджету на 2014 рік»

Ігор Швайка: «Кабмін перетворив на фарс розгляд проєкту держб’юджету на 2014 рік»

12.09.13 08:13 0 832
«Кабмін перетворив на фарс розгляд проєкту держб’юджету на 2014 рік. Інформації про розгляд цього надважливого для держави документу не було внесено до порядку денного засідання КМУ, ба більше, присутнім не було роздано жодної друкованої інформації, тож усі цифри, які озвучував доповідач – перший заступник міністра фінансів А.Мярковський, доводилося сприймати на слух». Про це 11 вересня 2013 року повідомив народний депутат України від ВО «Свобода» Ігор Швайка, який був присутній на засіданні Кабміну.

Як розповів свободівець, на початку засідання М.Азаров анонсував розгляд проєкту держб’юджету на 2014 рік, однак це питання не було внесено до порядку денного, тому його розгляд був несподіваним. «Спочатку розглянули всі питання, а насамкінець засідання залишили розгляд проєкту Державного б’юджету України на 2014 рік. Жоден із присутніх не отримав на руки роздруківки, яку читав А.Мярковський. Усі цифри необхідно було сприймати на слух. Сам розгляд б’юджету тривав близько 13 хвилин, 12 з яких припало на зачитування доповіді першим заступником міністра фінансів. На моє прохання надати розшифровку доповіді працівники апарату відповіли, що навіть вони такого документу не мають. Хіба може будь-хто уявити собі, що саме в такий спосіб державні мужі затверджують документ, від якого залежить життя цілої країни наступного року? Такого фарсу й цілковитої безвідповідальности не можуть допускати особи, завданням яких є керувати державою», – наголосив Ігор Швайка.

Щодо змістовної частини проєкту б’юджету на 2014 рік, то, за словами свободівця, документ є недопрацьованим, по суті це «кіт у мішку» – про нього говорять, але реальні цифри є лише у прем’єра та міністра фінансів. «Зокрема, доповідач заявив, що планується отримати 17 мільярдів гривень від продажу 159 об’єктів держвласности. Однак не було оприлюднено сам список цих об’єктів. Тому невідомо, чи не потрапили до цього переліку порти, об’єкти газотранспортної інфраструктури, инші стратегічні активи. «Свобода» виступає категорично проти продажу стратегічного держмайна, не говорячи вже про те, що в даній ситуації ми навіть не знаємо, про які саме об’єкти йдеться. Є підозри, що на продаж можуть виставити завод «Турбоатом», оскільки до мене з такою інформацією зверталося багато харківців-працівників цього заводу», – заявив свободівець.

Коментуючи решту засідання уряду, націоналіст зазначив, що команда Азарова знову йде торованим шляхом, ухвалюючи недопрацьовані документи. Йдеться про недолугу практику урядовців ухвалювати постанови чи розпорядження, а згодом скеровувати їх на доопрацювання: «Виходить, що Кабмін нібито й затвердив рішення, але його насправді не існує. Прикладом є затверджена два тижні тому постанова про реструктуризацію б’юджетної заборгованости шляхом випуску фінансових скарбничих векселів, однак до цього часу цей документ не був підписаний Азаровим. Тобто де-факто даної постанови не існує, хоча де-юре її було ухвалено».

У ході нинішнього засідання озвучено понад 20 питань, які з голосу внесли на розгляд Кабміну. Ці питання не було опрацьовано раніше, не подано на розгляд міністрам та народним депутатам, що свідчить про низьку якість підготовки до засідань уряду.

«Найкраще уряд затверджує технічні рішення. Також нерідко урядовці довго та емоційно розглядають якісь питання, а згодом знімають їх із розгляду. Наприклад, сьогодні було знято з розгляду розпорядження про деякі питання приватизації Іршавського державного гірничо-збагачувального комбінату. Очевидно, що розгляд цього питання зведено до рівня таємних перемовин між креатурою комуністів Рябченком та прем’єром Азаровим. Примітно, що навіть назву підприємства у розпорядженні було написано неправильно, що яскраво свідчить про вкрай низький рівень підготовки засідань уряду», – наголосив Ігор Швайка.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Троє астронавтів ...

КОМЕНТАРІ