Львівщина: надаємо відповіді на «гарячі питання»

Львівщина: надаємо відповіді на «гарячі питання»

12.09.13 08:58 0 844
У Самбірській ОДПІ ГУ Міндоходів у Львівській області відбувся черговий сеанс телефонної «гарячої лінії». На питання платників податків відповідала начальник відділу доходів і зборів з фізичних осіб Мигаль Ірина Іванівна:

Скажіть, будь ласка, що саме змінилося у нарахуванні та сплаті податку на нерухомість?

Згідно з нормами Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо об’єктів житлової нерухомості» власники об’єктів житлової нерухомості, які підлягають оподаткуванню, сплачуватимуть податок за 2013 рік у 2014 році. Законом переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв. м. Для власників будинків «пільгова площа» визначена у розмірі 250 кв. м., знову ж таки незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв. м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість.

Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадрати, які перевищують визначений розмір.

Однак, якщо об’єкти оподаткування використовуються власниками для одержання доходів, тобто надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності, пільга на них не діє.

Ставки податку будуть диференційовані.

Для власників:

- квартир – не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м.з.п.), житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, у разі перевищення ставка становитиме 2,7%;

- будинків – не більше 1 відсотка м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7%;

- квартир та будинків – 1 відсоток м.з.п., житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7%.

Для юридичних осіб також продовжено термін подання декларації з податку на нерухомість з 1 лютого до 20 лютого.

Фізичні особи повідомлення про сплату податку отримуватимуть до 1 липня.

Нагадуємо, що громадяни, які вже сплатили податок у поточному році можуть повернути сплачені кошти. Для цього їм потрібно звернутися із заявою до територіальних органів Міндоходів. Разом з цим, сплачені кошти в поточному році за згодою платника можуть бути зараховані для сплати податку у 2014 році.

Чи існує можливість виправити виявлену помилку у податковій звітності?

У випадку виявлення помилок в наданій звітності платник має право самостійно виправити їх протягом 1095 днів з дати її подання. Така можливість передбачена статтею 50 Податкового кодексу. Виправлення помилок може здійснюватися, на вибір платника, двома шляхами:

- надання уточнюючого розрахунку до поданої декларації;

- відобразити помилку в декларації наступного податкового періоду.

Платник не має права на виправлення помилки у разі проведення документальних планових та позапланових перевірок за ті періоди, які перевіряються контролюючим органом.

Який порядок отримання довідки про доходи в органах Міндоходів?

Фізична особа для отримання відомостей про себе звертається до податкової інспекції за своїм місцем проживання або за місцем отримання доходів, або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування, подає документ, що посвідчує особу, та заяву, що містить необхідні реквізити: прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків/серія, номер паспорта, місце проживання, паспортні дані та період, за який потрібно отримати відомості із Державного реєстру.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Запорізький "Металург" ...
Наступна новина: Наставник збірної Чехії ...

КОМЕНТАРІ