Депутати-свободівці пропонують зобов’язати уряд врегулювати використання земель Міноборони в сільськогосподарських цілях

Депутати-свободівці пропонують зобов’язати уряд врегулювати використання земель Міноборони в сільськогосподарських цілях

12.09.13 18:02 0 1022
Народні депутати від ВО «Свобода» Євген Мельник, Ігор Сабій, Юрій Бублик та Руслан Марцінків переконані, що Кабінет Міністрів України має завершити процес законотворення, спрямованого на врегулювання використання земель Міністерства оборони в сільськогосподарських цілях. Зокрема, націоналісти пропонують главі парламенту зобов’язати уряд до 1 січня 2014 року розробити Порядок використання земель Міністерства оборони в сільськогосподарських цілях. Про це йдеться у відповідному проєкті Постанови Верховної Ради України, який свободівці зареєстрували в парламенті.

Автори документа зазначають, що реалізація Постанови через розробку Порядку про використання земель Міністерства оборони в сільськогосподарських цілях дозволить військовим частинам надавати придатні для сільськогосподарського обробітку землі в оренду сільгоспвиробникам, а це, своєю чергою, сприятиме наповненню б’юджетів місцевих рівнів і буде вагомою підтримкою територіяльних громад та позитивно вплине на розвиток їхньої соціяльної інфраструктури.

Відповідно до проєкту документа, парламент має постановити:

І. Схвалити Постанову Верховної Ради України «Про розробку Кабінетом Міністрів України Порядку використання земель Міністерства оборони у сільськогосподарських цілях».

ІІ. Кабінету Міністрів України розробити до 1 січня 2014 року Порядок використання земель Міністерства оборони у сільськогосподарських цілях.

ІІІ. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що ст. 4 Закону України «Про використання земель Міністерства оборони України» не містить жодного положення щодо врегулювання відносин між юридичними та фізичними особами, які хочуть взяти землі Міноборони в оренду для сільськогосподарського обробітку, та військовими частинами, що можуть надавати їх в оренду за погодженням з органами місцевого самоврядування або місцевими органами виконавчої влади. Одночасно використання земель Міністерства оборони в сільськогосподарських цілях є складовим елементом правового режиму цього виду земель.

Депутати-свободівці зазначають, що нині відсутній механізм передачі земель, які раніше для сільськогосподарських цілей використовували військові радгоспи. Із припиненням існування підприємств такого виду ці землі перестали обробляти, що призводить до погіршення якости землі та заростання їх чагарниками. Окрім того, сьогодні ці землі подекуди використовують у сільськогосподарських цілях самовільно, спричиняючи певні корупційні домовленості та нецільове використання земель Міністерства оборони, що, своєю чергою, призводить до недоотримання коштів до б’юджету країни.

Автори законодавчої ініціятиви стверджують, що її ухвалення є необхідним та економічно обґрунтованим, адже документ буде слугувати на користь територіяльних громад та, відповідно, держави.

«Правовому хаосу, який існує в земельних відносинах, потрібно покласти край. Зробити це частково покликана й зареєстрована постанова. Тисячі гектарів родючих чорноземів, які колись використовували військові частини та військові радгоспи, зараз заростають кущами та бур’янами. Збройні Сили України не можуть і не мають здійснювати сільськогосподарську діяльність у силу того, що солдат повинен охороняти державу, а не працювати сапкою. Цю роботу мають виконувати сільгоспвиробники. Але вони не можуть працювати на землях, що належать Міністерству оборони, бо урядовці за доволі великий проміжок часу від ухвалення 2004 року Закону України «Про використання земель оборони» досі не спромоглися розробити чіткий порядок використання таких земель у сільськогосподарських цілях», – зазначив народний депутат Євген Мельник.

Таким чином, з метою завершення процесу законотворення, спрямованого на врегулювання використання земель Міністерства оборони в сільськогосподарських цілях, депутати пропонують спікерові парламенту зобов’язати Кабінет Міністрів України до 1 січня 2014 року розробити Порядок використання земель Міністерства оборони в сільськогосподарських цілях.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Звітність подано ...
Наступна новина: Кількість округів, де ...

КОМЕНТАРІ