Знайомство зі службою: внутрішня безпека міліції

Знайомство зі службою: внутрішня безпека міліції

13.09.13 08:40 0 1032
У травні 2011 року у статтю 7 Закону України «Про міліцію» були внесені зміни, згідно яких до структури системи МВС уже на рівні законодавства держави було включено підрозділ внутрішньої безпеки. про діяльність цієї служби розповідає підполковник міліції Василь Довганич, який виконує обов’язки начальника відділу внутрішньої безпеки в Івано-Франківській області ДВБ МВС України.

Василю Антоновичу, якими основними законодавчими документами керується ваша служба?

У своїй діяльності підрозділи внутрішньої безпеки керуються Конституцією, законами України «Про міліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про звернення громадян», іншими законодавчими актами, постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, а також відомчими нормативно-правовими актами.

Які основні завдання ставить перед службою держава та Міністерство внутрішніх справ зокрема?

Серед пріоритетних завдань працівників відділу внутрішньої безпеки (надалі ВВБ, ред.) – захист працівників органів внутрішніх справ від перешкоджання їм у виконанні службових обов’язків та виявлення тих, хто намагається втягнути співробітників міліції у злочинну чи корупційну діяльність, здійснення профілактичних заходів щодо них. Також працівники підрозділу координують та проводять заходи, мета яких – протидія фактам поширення завідомо неправдивих відомостей, які дискредитують систему МВС.

Як саме це виглядає? Правоохоронці приходять до вас зі скаргами?

Міліціонери звертаються із рапортом, який ми розглядаємо та аналізуємо. Переважно наші працівники повідомляють про погрози з боку правопорушників. Рідше – про акти непокори та заподіяння тілесних ушкоджень працівникові міліції, але про такі факти ми дізнаємося із офіційної їх реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, адже це вже є кримінальним правопорушенням та офіційно документується.

Що штовхає людей погрожувати чи заподіювати фізичної шкоди правоохоронцеві?

В основному таке стається напідпитку. Громадяни в стані алкогольного сп’яніння, не контролюючи себе, поводяться агресивно.

В чому полягає ваша діяльність у таких випадках?

Кожен злочинець хоче уникнути покарання, а, як кажуть, кращий захист – напад. Заподіявши шкоди правоохоронцеві, будь це тілесні ушкодження, чи погрози, правопорушники поспішають до інших правоохоронних органів, аби першими поскаржитись та надати завідомо неправдиві відомості. У цьому випадку до роботи беремося ми і на основі зареєстрованих раніше повідомлень проводимо перевірку та доводимо факти. У 90 відсотках випадків виявляємо кривдників правоохоронців.

Тобто за вами документально-правовий бік справи?

Бувають різні ситуації, якщо виникають питання в прокуратурі чи суді, ми підключаємося та забезпечуємо супровід цих проваджень. Якщо потрібне наше втручання, то наша принципова позиція – аби кривдники відповіли за свої діяння. В поточному році вже є 10 кримінальних проваджень, які направлені до суду, за які вже засуджені особи за опір та нанесення тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів.

Наскільки нам відомо, ваша служба працює і в зворотному напрямку – дбає про недопущення в міліцію недобросовісних працівників.

Так, адже основне завдання ВВБ – захист працівників органів внутрішніх справ і в цілому системи ОВС від зовнішніх та внутрішніх посягань на безпеку системи. Це стосується і самих працівників. Ми вивчаємо кандидатів на службу, до прикладу, на предмет того, чи їх не «скеровують» в ОВС злочинні структури. Є випадки по Україні та і в інших державах, коли злочинні угрупування спеціально готували кандидатів, які в подальшому працювали в правоохоронних органах звісно не на благо народу, а в інтересах злочинців.

Тобто ви перевіряєте кандидатів на наявність кримінальних зв’язків та «темного минулого»?

Ми вивчаємо, якщо є підозра, але зауважу, що зазвичай не багато людей під неї підпадають. Також ми виявляємо осіб, які є схильними до вчинення правопорушень, корупційних діянь та проникли на службу в ОВС з метою особистого збагачення чи вирішення своїх особистих меркантильних питань.

Як саме їх виявляєте?

Є звернення громадян, повідомлення в засобах масової інформації. Саме до нас люди можуть прийти зі скаргою на діяльність правоохоронців. Згідно Закону України «Про звернення громадян», наших відомчих наказів та інструкцій проводимо перевірку. Якщо вбачаються ознаки кримінального правопорушення, то направляємо документи в прокуратуру для прийняття рішення згідно чинного законодавства. Або, якщо це дисциплінарний проступок, звертаємося в управління внутрішніх справ із поданням для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності.

Чи користуєтеся допомогою професійних психологів, аби виявити «неправильних» працівників?

Так, при потребі ми звертаємося до спеціалістів сектору психологічного забезпечення УМВС із поданням, де просимо вивчити морально-психологічний клімат у колективі працівника та в окремих випадках вивчають його власний психологічний стан, морально-ділові якості…

У чому полягає зміст антикорупційної діяльності відділу? Наведіть конкретні приклади.

На основі статей 368 та 369 Кримінального кодексу України ми боремося з фактами отримання неправомірної вигоди працівниками правоохоронних органів, а також вимагання всередині структури. Був випадок у 2010 році, коли керівник одного із підрозділів міліції вимагав у своїх працівників гроші. Тоді зі скаргою до нас звернулось троє правоохоронців. Була порушена кримінальна справа, керівника звільнено з органів внутрішніх справ та засуджено.

Та це одиничні випадки, частіше правопорушники намагаються дати хабар міліціонерові, аби той допоміг їм уникнути кримінальної відповідальності. Так, у Рогатині був факт, коли наркозалежний чоловік пропонував хабар працівникові карного розшуку, аби відкупитися від документування його злочинної діяльності. За що сам поплатився додатковим кримінальним провадженням.

А одного разу до нас звернувся помічник дільничного інспектора міліції. Чоловік розповів, що за постійне проживання в кімнаті гуртожитку голова кооперативу вимагає від нього вісім тисяч доларів. Тож після перевірки за нашими матеріалами було порушено кримінальну справу.

Василю Антоновичу, як виглядає ваш робочий день? Чим ви зайняті найбільше?

Мій робочий день починається, як і у всіх керівників системи ОВС: нарада, вивчення зведень, аналіз інформації, моніторинг видань, перегляд вхідної кореспонденції. Крім того, відбуваються зустрічі з керівниками різних правоохоронних органів, де щодня вирішується низка службових питань, також здійснюємо виїзди в міськрайвідділи для перевірок чи прийому громадян. Особовий склад нашої служби налічує всього 11 чоловік, тож кожен намагається виконати по максимуму роботи. Тісно співпрацюємо також із управлінням кадрового забезпечення, оскільки в його складі є відділ інспекції з особового складу, якому притаманна частина наших функцій. Співробітники цього підрозділу так само виявляють порушників дисципліни в лавах правоохоронців, проводять службові розслідування та притягують їх до відповідальності.

Робота в правоохоронних органах ніколи не була і не буде легкою, бо йдеться про безпеку громадян. Працюємо інтенсивно, як того потребує служба. Від себе можу сказати, що всі, хто прийшов на службу в міліцію, мають бути готовими щодня викладатися на всі сто відсотків, адже люди потребують нашого захисту. Недарма ж номер виклику міліції йде другим серед екстрених – 102.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку відключення ...
Наступна новина: У Єгипті подовжили ...

КОМЕНТАРІ