В Житомирській області громадська рада і облдержадміністрація об’єднують зусилля  для вирішення проблем, пов’язаних з лікуванням та оздоровленням постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

В Житомирській області громадська рада і облдержадміністрація об’єднують зусилля для вирішення проблем, пов’язаних з лікуванням та оздоровленням постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

13.09.13 08:18 0 929
12 вересня відбулася прес-конференція голови громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації Леоніда Антонюка на тему: «Чорнобильцям – турбота держави!».

На заході були присутні заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Сластухіна, начальник управління з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Алла Машталір, члени комісії громадської ради з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, цивільного захисту населення, представники департаменту цивільного захисту населення облдержадміністрації та журналісти.

Відкриваючи прес-конференцію, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Сластухіна звернула увагу на те, що проблема фінансування чорнобильських програм є однією з найбільш актуальних для нашої області і саме тому перебуває у полі постійної уваги з боку влади та громадських інституцій.

Голова громадської ради при облдержадміністрації Леонід Антонюк наголосив, що в рамках реалізації бюджетної програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із використанням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи» цього року в Житомирську область спрямовано 6 млн грн., при чому за останні п’ять років це є найвищий обсяг фінансування. Але навіть такий показник не сприяє вирішенню низки проблем, пов’язаних із лікуванням та оздоровленням чорнобильців. На його думку, в цьому контексті добре налагоджена співпраця з керівництвом області, проте на заваді успішної реалізації програми стоять не достатня інформованість громадян та проблеми з використанням цільових коштів у медичних закладах.

Громадська рада стала ініціатором розробки інформаційних листівок з метою ознайомлення людей із механізмами та процедурами отримання передбачених коштів. Леонід Антонюк звернув увагу на те, що в межах виділених фінансових засобів лікувальні заклади області закупили штучні кришталики, електрокардіостимулятори, ендопротектори, які вже зараз можна використати під час операцій.

Леонід Антонюк наголосив на проблемі з використанням чорнобильських коштів у Коростишівському, Коростенському, Овруцькому районах. Більш інтенсивно розподіляються фінансові засоби на Олевщині.

Саме тому він закликав засоби масової інформації допомогти у проведенні інформаційної кампанії серед цієї категорії громадян, аби вони змогли скористатися своїми законними правами. При цьому голова громадської ради чітко пояснив цей механізм. За його словами, потерпілі від аварії на Чорнобильській АЕС повинні в першу чергу звернутися до сімейного лікаря, який порадить їм профільного фахівця у місцевому лікувальному закладі, а далі він, у свою чергу, випише направлення в обласну лікарню, де вже можна отримати кваліфіковану консультацію та рішення про проведення операції.

Окрім цього, Леонід Антонюк наголосив, що з 2 вересня по 15 жовтня цього року від чорнобильців приймаються заявки на оздоровлення у 2014 році.

Аби подолати згадані проблеми, голова громадської ради висловив ідею про створення у Житомирській області єдиного центру, який займатиметься реалізацією чорнобильських програм, про успішність роботи такого центру свідчить досвід Вінниччини. Доповнюючи цю думку, Світлана Сластухіна запропонувала, аби на наступному засіданні правління громадської ради, яке заплановане на 26 вересня, чорнобильська комісія підготувала проект рішення із пропозиціями та заходами щодо подальшої реалізації цієї бюджетної програми.

У свою чергу заступник голови громадської ради Володимир Піньковський зазначив, що у той час, коли громадськість драматизує багато проблем, громадська рада вирішує їх у ході дискусій, що проводяться в кабінетах, а до людей доносить реальні результати своєї роботи. Він переконаний, що реалізації чорнобильських програм сприятиме громадський контроль, який зможе мобілізувати лікувальні заклади, аби вони надавали реальну допомогу тим, хто має на це законне право.

Ще один із заступників голови громадської ради Василь Козел закликав людей бути більш активними та навчитися відстоювати свої права.

Начальник управління з питань соціального захисту громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи Алла Машталір звернула увагу присутніх на те, що до її відомства надходить інформація про те, що в деяких лікувальних закладах чорнобильці купують ліки за власні кошти. Існують проблеми з виконанням угод, підписаних із аптечними та стоматологічними закладами в рамках лікування чорнобильців. Так, наприклад, на у Романівському районі жодна особа із цієї пільгової категорії не скористалася стоматологічними послугами. З цього приводу Житомирська облдержадміністрація направила листи в райони, аби з’ясувати суть проблеми.

Доповнюючи своїх колег, голова комісії з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, цивільного захисту населення Олександр Ковальчук зауважив, що медицина сама має піти назустріч чорнобильцям, оскільки ця програма виконується не у повному обсязі у першу чергу через непоінформованість лікарів про її цілі та механізми реалізації.

Підводячи підсумки прес-конференції, Леонід Антонюк висловив сподівання, що, якщо вдалося врятувати життя хоча б однієї людини, то цей захід не був даремним.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 16.09. – відкриття ...
Наступна новина: Вперше у Тернополі – ...

КОМЕНТАРІ