Львівщина: на Сокальщині громадяни цікавились порядком застосування податкового законодавства

Львівщина: на Сокальщині громадяни цікавились порядком застосування податкового законодавства

13.09.13 08:09 0 817
Під час чергової «гарячої лінії» на запитання громадян відповідала начальник відділу доходів і зборів з фізичних осіб Сокальської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Львівській області Лариса Григорівна Каспрук.

Пропонуємо вашій увазі найактуальніші питання:

Прошу сказати, чи маю я право на податкову соціальну пільгу на трьох дітей віком до 18-ти років, якщо двоє з них проживають з дружиною від першого шлюбу?

Якщо Ви маєте трьох дітей віком до 18-ти років, але двоє із них проживають з дружиною від першого шлюбу та бажаєте скористатися правом на застосування до доходу у вигляді заробітної плати податкової соціальної пільги, то разом із поданням до підприємства заяви щодо її застосування необхідно подати, крім свідоцтв про народження дітей, документи, що підтверджують факт утримання Вами дітей. Такими документами можуть бути: довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

Ларисо Григорівно, прошу сказати, чи повинна я, як приватний підприємець, нарахувати, утримувати та перераховувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб при виплаті доходу адвокату, послугами якого я скористалась?

Ви, як фізична особа-підприємець, є податковим агентом стосовно доходів, нарахованих та виплачених на користь інших фізичних осіб. Однак, що стосується нарахування та виплати доходів самозайнятим особам, є певні нюанси.

Так, якщо фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, зокрема адвокат, подає податковому агенту довідку про взяття її на податковий облік, то при виплаті доходу податковий агент не утримує з неї податок на доходи фізичних осіб, а фізична особа включає такий дохід до річної податкової декларації та самостійно нараховує і сплачує податок на доходи фізичних осіб.

Телефонує Вам приватний підприємець. Мене цікавить, чи можна віднести до складу витрат 2013 року витрати попереднього, 2012 року, що пов’язані з отриманням доходу у звітному році?

Фізична особа-підприємець має право відносити до складу валових витрат суму документально підтверджених витрат попереднього року щодо товарних запасів, сировини, матеріалів, які відображені у гр.2 та гр.11 Книги обліку доходів і витрат та які безпосередньо пов’язані з отриманням доходу у звітному році.

При цьому слід мати на увазі, що відповідно норм Податкового кодексу України до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичної особи-підприємця, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом III Податкового кодексу України.

Мною придбано частину приміщення у багатоквартирному житловому будинку. Чи необхідно мені сплачувати земельний податок? Якщо так, то з якого моменту: з дати укладання договору купівлі-продажу чи з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно?

При переході права власності на частину будівлі податок за земельні ділянки, на яких розташована така будівля з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Власник нежитлового приміщення у багатоквартирному житловому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Чи матиму я право на податкову знижку за навчання дитини, якщо договір з навчальним закладом укладено з моєю дружиною, яка не працює, а в квитанціях про сплату вартості навчання зазначено моє ім’я?

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Військовий удар США по ...
Наступна новина: 13 вересня о 15:00 у ...

КОМЕНТАРІ