На пам'ять про участь українців у "Віденській відсічі"

На пам'ять про участь українців у "Віденській відсічі"

13.09.13 08:04 0 798
У Івано-Франківську урочисто відкрили відновлену меморіальну дошку на честь 330-ї річниці перемоги європейських коаліційних сил над Османською імперією під Віднем

Не тільки Відень вистояв перед турками, але й Станіславів також! І не менш героїчно. Було це в 1676 році, коли станиславівська твердиня ціною великих жертв та зусиль перегородила шлях туркам на захід, витримала облогу та зупинила страшну навалу бусурман.

Під Віднем загинув молодий королівський ротмістр Станіслав Потоцький. Тіло Станіслава було забальзамовано для відправлення додому, а серце урочисто поховане у костелі отців Францисканців у Відні. В місті його імені було оголошено жалобу. Захоронили Станіслава в центральній крипті колегіального костелу Непорочного зачаття Діви Марії, Андрія і Станіслава, започаткувавши родинну усипальницю родини Потоцьких. Свідченням цього були дві меморіальні дошки – українською і польською мовами. Розміщались вони на головному фасаді костелу. Але при проведені відновлюваних робіт до 250 річчя зняття віденської блокади (у 1933 р.) польську дошку помістили чомусь на боковому західному фасаді, а українську знищили.

ж святкова громада Івано-Франківська, на чолі із керівництвом міста та народними депутатами України Іриною Фаріон й Русланом Марцінківим, святково відкрила відновлену меморіальну дошку українською мовою. І як звернувся до присутніх секретар міської ради Микола Вітенко – українці повинні пам’ятати не лише трагічні сторінки свої історій, але й події їх тріумфальної перемоги над ворогом.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Російський експерт: ...

КОМЕНТАРІ