У Львівській області ви запитували – ми відповідаємо

У Львівській області ви запитували – ми відповідаємо

13.09.13 12:31 0 1056
Під час сеансу телефонного зв’язку “гаряча лінія» на запитання платників податків щодо порядку оподаткування операцій з продажу рухомого, нерухомого майна, змін до податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідала завідувач інформаційно-комунікаційного сектору Золочівської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Львівській області Костецька С.З. Пропонуємо відповіді на найактуальніші з них.

Чи сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо у власності громадянина є квартира житловою площею 40,0 кв. м та будинок – 250 кв. м?

Ні. Не сплачується. З урахуванням змін, внесених Законом України від 04.07.13р. №403 до ст. 265 Податкового кодексу, податок не сплачується у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток загальною житловою площею до 370 кв. метрів.

Також згідно з внесеними змінами податок не сплачують громадяни, у власності яких перебувають:

- квартира/квартири незалежно від їх кількості житловою площею до 120 кв. метрів;

- житловий будинок/будинки незалежно від їх кількості житловою площею до 250 кв. метрів.

Чи повинна фізична особа – платник податку на нерухоме майно в обов’язковому порядку надати в податкову інспекцію оригінали документів на право власності житлової нерухомості?

Відповідно до п.265.7 ст.265 Податкового кодексу України платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру житлової площі об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

Які ставки податку на нерухоме майно встановлені для юридичних осіб? Чи змінились терміни подання декларації?

Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування (житлової площі об'єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток).

Відповідно до п.265.5 ст.265 Податкового кодексу України ставки податку для юридичних осіб встановлюються в таких розмірах:

1 відсоток – для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів;

2,7 відсотка – для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта оподаткування податкову декларацію.

Чи сплачується податок при продажі фізичною особою легкового автомобіля іншій фізичній особі?

Згідно з п.173.2 ст.173 Податкового кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

При отримані фізичною особою протягом звітного (податкового) року доходу від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, визначеного п.173.1 ст. 173 ПКУ, або об’єктів рухомого майна, які не входять до цього переліку, податок на доходи фізичних осіб сплачує фізична особа – продавець самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору за ставкою 5%.

Дохід визначається виходячи із ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника).

Порядок визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.04.2013 р. №403.

Як оподатковується продаж житлового будинку, який перебуває у власності понад три роки та земельної ділянки (у власності менше 3-х років), на якій розташований будинок?

Відповідно до ст.172 Податкового кодексу України дохід, отриманий від продажу житлового будинку, який знаходиться у власності платника податку більше трьох років, не оподатковується.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ