На Тернопіллі хто такі сучасні біженці?

На Тернопіллі хто такі сучасні біженці?

13.09.13 12:26 0 864
Хто такі сучасні біженці?

Діяльність світового співтовариства, й України у тому числі, останніми роками характеризується підвищеною увагою до захисту прав і свобод такої особливої категорії населення як біженці чи особи, які потребують додаткового захисту. Хто вони такі?

Які причини спонукають іноземців покинути батьківщину та шукати притулку в Україні? Зрештою, що робить наша держава, аби ці громадяни адаптувалися на новому місці? Про це ми спілкувалися із головним спеціалістом відділу по роботі з іноземцями та біженцями Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області Оленою Антошенко.

«Біженець - це іноземець або особа без громадянства, яка перебуває за межами своєї країни і має цілком обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідувань у своїй країні за ознаками раси, віросповідання, громадянства, належності до певної соціальної групи чи своїх політичних переконань». Таке тлумачення дає Женевська Конвенція. Але у кожної особи, яка отримала цей статус, своя історія, життєва трагедія…

- Звісно, покинути країну, в якій народився, рішення непросте. Часто це – єдина можливість врятувати власне життя, шанс на майбутнє. Про це говорить більшість із шукачів притулку, з якими мені доводилося спілкуватися. Інколи це зробити надзвичайно важко, люди закриваються, не йдуть на контакт. Проте, коли більше дізнаєшся про життєві обставини, через які вони опинилися у нас, стають зрозумілими причини такої поведінки. Тому до кожного, хто звертається за допомогою до міграційної служби, намагаємося знайти особистий підхід.

Якими ж є завдання міграційної служби щодо біженців?

Перш за все, виявляємо таких осіб, адже чимало з них перебувають на території нашої країни незаконно, ведемо їх облік. Надаємо правову підтримку громадянам, які звернулися до територіального підрозділу ДМС, інформуємо щодо порядку прийняття рішення за їх заявами, ознайомлюємо з правами та обов'язками, здійснюємо належний супровід справи, проводимо процедуру щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, встановлюємо статус.

Аби отримати статус біженця, іноземцеві достатньо лише звернутися до міграційної служби із відповідним клопотанням?

- Однозначно ні! Потрібно пройти всю процедуру визнання, яка є обмежена у часі і досить об'ємна. Результатом цієї процедури є позитивне рішення чи відмова у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

У разі прийняття позитивного рішення такій особі видають посвідчення біженця або особи, яка потребує додаткового захисту. Відтак вона набуває усіх прав іноземців, які легально перебувають на території України. Тобто це всі права і обов'язки громадян України за винятком виборчого права, включаючи право на працю, соціальний захист тощо. І, звичайно, відповідальність за всі незаконні дії ця особа несе таку ж, як і будь-який громадянин України.

Одразу зазначу, що статус біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, не є довічним. Термін дії документів – 5 років із можливістю продовження. Після закінчення цього терміну обставини, за яких іноземець був визнаний біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, переглядаються: якщо особа знову скористався захистом своєї країни добровільно; набула громадянства України чи іншої держави і користується тепер її захистом; добровільно повернулася до країни, яку покинула; отримала притулок чи дозвіл на постійне проживання в іншій країні або ж обставин, за яких її було визнано біженцем, більше не існує – вона цей статус втрачає.

Чи багато іноземців виявляють бажання оселитися саме на Тернопільщині?

- Зважаючи на відносну віддаленість Тернопільщини від кордонів і деяку ментальну закритість регіону, наш крає не є надто привабливим для шукачів притулку з-за кордону. Здебільшого, іноземці проживають в нашому краї тимчасово, поки навчаються у тернопільських вишах.

Куди в Тернополі може звернутися іноземець, аби отримати консультацію з питань надання статусу біженця?

- До відділу по роботі з іноземцями та біженцями Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області, за адресою: м. Тернопіль, бульвар Симона Петлюри, 6, кабінет № 5.

Управління Державної міграційної

служби в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ