Тернопільським школярам запропонували займатися «Регбі-5»

Тернопільським школярам запропонували займатися «Регбі-5»

13.09.13 12:37 0 847
«Регбі-5» - дитячу рухливу гру з елементами регбі планують запровадити у школах Тернополя. Представники української федерації регбі презентували її у міськраді 12 вересня. Новацію представили вчителям фізичної культури тернопільських шкіл, представникам Федерації регбі та спортклубів міста. Показали присутнім і відеогру з розповіддю про основні моменти та тактику гри.

Пілотний проект «Регбі-5» вперше був впроваджений у 2010 році в Одесі. На сьогоднішній день в «Регбі-5» грають учні шкіл Одеси (45 шкіл), Дніпропетровська (32), Харкова (24), Івано-Франківська (8 шкіл).

«Гра неконтактна, абсолютно безпечна, дуже демократична – у неї можуть грати діти з ДЦП та цукровим діабетом. Діти вивчають «Регбі-5» за 10 хвилин, бо гра доволі проста, - характеризує новацію виконавчий директор Федерації регбі в Україні Олександр Гула. – Грають у неї діти 10-11 років. Тут заборонені захвати, падіння. Команда складається з 15 гравців, має бути мінімум дві дівчинки. Кожен гравець має вийти на поле. Такого, щоб дитина приїхала на змагання, і не брала в них участі – бути не може. Інакше її команда втратить очки у турнірній таблиці. Справедливість є основним принципом роботи такого проекту. І діти починають любити цю гру».

Соціальна складова проекту в тому, що гра сприяє соціальній реабілітації дітей. Для яких, переконують представники федерації, важливо, що роблять на полі саме вони.

«Гра складається з постійних єдиноборств, діти грають зі стрічками. Просування суперника, захват зупиняється зривом стрічки. Потім м’яч передається команді того, хто зірвав стрічку. Це фактично мікродуель. Тут навіть діти з численними комплексами розкриваються, стають сміливішими. Крім того, гра дуже проста, чітка і справедлива. Для дітей елементи гри «Регбі-5» є серйозним імпульсом для власного розвитку, особливо в наш час, коли заняття фізкультурою роблять майже факультативними», - додає Олександр Гула.

Цей проект дозволяє дітям займатися фізкультурою без навантажень і травматизму. За чотири роки існування «Регбі-5» у різних містах України в дітей - жодної серйозної травми. Так у «Регбі-5» можуть грати навіть дітки з ДЦП та цукровим діабетом.

У «Регбі-5» немає суворих критеріїв у відборі учасників. Правило гри – пасувати овальним м’ячем лиш назад – дає чимало тактичних можливостей гравцю і змушує думати.

Ще однією мотиваційною складовою - для вчителів - заступник міського голови Леонід Бицюра назвав підвищення рейтингу шкіл.

«Регбі-5» - це те, що може відірвати дітей від комп’ютерів і наблизити їх до спорту. Цей рік у Тернополі проголошено роком здоров’я школяра. Ми вказуємо на те, що показники здоров’я учнів знижуються через зниження нормативних показників з занять фізкультурою. Показник залучення дітей до активних видів спорту впливатиме і на здоров’я дітей, і на загальноміський рейтинг школи, який буде започаткований уже в цьому році. Гра дасть можливість залучити до спорту дітей з різними фізичним станом та можливостями», - зазначив Леонід Бицюра.

Гравці вчаться в першу чергу бути командою і поважати один одного. Щороку діти зі шкіл, які займаються «Регбі-5», з’їжджаються в Одесу на Національний фестиваль з цього виду спорту.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ