У Львівській області Олег Панькевич взяв участь у презентації альбому-каталогу творчости Олени Кульчицької

У Львівській області Олег Панькевич взяв участь у презентації альбому-каталогу творчости Олени Кульчицької

13.09.13 13:28 0 1109
12 вересня 2013 року в Національному музеї у Львові імени Андрея Шептицького у рамках відзначення 100-ліття відтоді як митрополит Андрей Шептицький передав Національний музей в дар українському народові відбулася презентація альбому-каталогу "Олена Кульчицька (1877–1967). Графіка. Малярство. Ужиткове мистецтво". Презентацію відвідав народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич та депутат Львівської обласної ради свободівець Ярослав Кравченко.

На зібранні йшлося про те, що без творчого доробку Олени Кульчицької важко уявити мистецтво Галичини ХХ століття. Видатна художниця пережила важкі часи, але не залишила рідної землі й продовжувала творити на батьківщині.

У презентованому виданні окреслено багатогранну творчу діяльність О. Кульчицької, описано основні періоди її творчого й життєвого шляху. Важливий структурний елемент альбому становлять спогади художниці ("Хронологія творчости..."), доповнені архівними фотографіями, багато з яких уведено до наукового обігу вперше. До книги увійшло 347 репродукцій творів графіки, малярства й ужиткового мистецтва. Завершується альбом каталогом творів Олени Кульчицької.

Довідка: Олена Кульчицька (15 вересня 1877, Бережани – 8 березня 1967, Львів) – український графік, маляр. Вона яскраво виявила себе в різних видах мистецтва: живопис, графіка, сакральний живопис (створила унікальний іконостас), народне прикладне мистецтво, килимарство; навіть проєктувала меблі. Усі її роботи сповнені гуманістичного характеру.

З 1945 по 1954 роки Олена Кульчицька викладала графіку в Українському поліграфічному інституті ім. І. Федорова, професором якого стала в 1948 році. Випустила серію ліногравюр "Лихоліття українського народу".

Велику мистецьку й наукову вартість мають її альбоми акварелей "Народна архітектура західних областей України" та "Народний одяг західних областей України". Оформлення Олени Кульчицької увійшли до золотого фонду української книжкової ілюстрації ("Слово о полку Ігоревім", "Тіні забутих предків", "Лис Микита"). Ілюструвала тритомну працю етнографа Стефаника. Вона була піонером мистецького оздоблення дитячої книжки на західноукраїнських землях.

Багато сил художниця віддала килимарству: створювала ескізи орнаментів для килимів, які потім ткала її сестра. Олена Кульчицька створила також неповторні твори з емалі, бронзи, майоліки. У своїх творах вона відтворювала дух народу так, як сама його відчувала.

На честь 25-річчя своєї творчої діяльности організувала виставку своїх робіт у залах НТ ім. Шевченка (Київ). У 1967 році Олена Кульчицька стала лавреатом Державної премії УРСР ім. Т. Шевченка. Її твори з незмінним успіхом експонувалися в багатьох містах світу.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Епідемічна ситуація в ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ