Олег Панькевич: "Віденська битва – це історія, що зближує українців із західними сусідами"

Олег Панькевич: "Віденська битва – це історія, що зближує українців із західними сусідами"

14.09.13 10:09 0 1051
"В европейській історії є чимало сторінок, які розповідають про наші спільні звитяги, перемоги над ворогом, і саме пам'ять про такі події має зближувати українців з їхніми західними сусідами". Про це 12 вересня 2013 року заявив народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", заступник голови комітету Верховної Ради з питань евроінтеграції Олег Панькевич на презентації виставки "Від Хотина до Відня", що експонується в залах Палаццо Бандінеллі у Львові в рамках відзначення 330-річчя Віденської битви та 120-річчя від заснування Львівського історичного музею.

Перша частина виставки розповідає про битву під Хотином, що відбулася 1621 року. Тут представлено схеми та карти бойових дій, гравюри, що висвітлюють хід війни, художні та графічні зображення тогочасної зброї, портрети полководців, польські та козацькі штандарти й взагалі багато цікавого документального матеріялу. Експонати другої частини виставки розповідають про облогу Відня 1863 року, яка була останньою спробою Османської імперії продовжити експансію в Европу. Тут вперше представлено художнє панно Мельхіора Відмара "Зустріч Яна ІІІ Собєського з Леопольдом І Габсбургом після перемоги під Віднем", написане через 20 років після Віденської баталії. А також привертає увагу колекція кінської збруї учасників битви, оздоблена сріблом, прикрашена коштовним камінням, із вишуканою технікою виконання.

Ще один цікавий експонат – турецький намет ХVII ст., величезний за розміром, ручної роботи з оригінальним орнаментом і багатою колористикою.

У центрі виставкового комплексу – шабля з золотим дарчим написом, подарована імператором Священної Римської Імперії Леопольдом І польському королю Яну ІІІ Собєському, переможцю Віденської битви. Це єдиний експонат такого рівня, що зберігся в Україні, його привезли на виставку з Тернопільського краєзнавчого музею.

Олег Панькевич висловив вдячність організаторам виставки і зазначив, що 12 вересня цього року виповнилося 330 років від дня перемоги европейських коаліційних сил над Османською імперією під Віднем. "У цій вікопомній для багатьох народів Европи битві разом із австрійцями, німцями та поляками активну участь також брали й українці. Віденська битва справила значний вплив не тільки на европейську, але й світову історію. А наступного року виповнюється 500 років з часу перемоги об'єднаних військ Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського та Королівства Польського над військом Московського царства у битві під Оршею. Це славетні події, що засвідчують військову звитягу українського та инших европейських народів у боротьбі за свободу. Це ті події в европейській історії, які мають послужити зближенню українців із західними сусідами та утвердженню України як европейської держави. Задля популяризації таких сторінок історії я разом із колегами-депутатами зареєстрував та ініціював ухвалення постанов про відзначення цих ювілейних дат на державному рівні, проте, на жаль, нинішня більшість у парламенті воліє відзначати инші дати та звеличувати инші перемоги", – наголосив депутат-свободівець.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ