Ірина Сех: "Громадськість має брати участь в ухваленні рішень щодо впливу на довкілля"

Ірина Сех: "Громадськість має брати участь в ухваленні рішень щодо впливу на довкілля"

18.09.13 10:40 0 1069
Через неврегульованість на національному рівні питання оцінки впливу на довкілля в транскордонному контексті Україна багато втрачає в екологічній царині, а також у галузях економіки та міжнародних відносин. Про це зазначила народний депутат від ВО "Свобода", голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, доповідаючи 17 вересня 2013 року на сесії парламенту щодо законопроєкту №2109а. Документ стосується внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті.

Як зазначила Ірина Сех, законопроєкт спрямовано на створення правової процедури здійснення оцінки впливу на навколишнє середовище. Це необхідно для забезпечення виконання положень Конвенції Еспо, а також дотримання положень та процедур Конвенції про доступ до інформації, участь громадськости в процесі ухвалення рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля, зокрема Орхуської конвенції, ратифікованої 1999 року. Конвенцію Еспо Україна також ратифікувала ще 1999 року, але на жаль, майже через 10 років після ратифікації цієї Конвенції вищим її органом – Нарадою Сторін, яка відбулася в м. Бухаресті (Румунія) 19-21 травня 2008 року, – було констатовано порушення Україною вимог статей 2-6 Конвенції.

"Однією з причин такого рішення була відсутність належної оцінки впливу на довкілля, яка, зокрема, мала би дати можливість громадськості впливати на рішення, що можуть мати негативний вплив на довкілля. Практично неможливим виконання положень Орхуської конвенції та Конвенції Еспо робить низка положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", ухваленого 17 лютого 2011 року. Цей закон практично нівелював процес оцінки впливу проєктів на стан довкілля, зокрема участь громадськості в ухваленні рішень, які можуть мати значний вплив на екологію. Зокрема, врахування думки громадськости покладено на замовника. А це прямий шлях до маніпуляцій та корупції", – зауважила голова комітету.

Депутати проголосували за законопроєкт, який передбачає визначення видів діяльности, щодо яких відбуватиметься процедура оцінки впливів на довкілля; порядок проведення громадського обговорення матеріялів оцінки впливів на довкілля; порядок ухвалення остаточного рішення за результатами оцінки цих впливів. Проте Ірина Сех наголосила, що до законопроєкту є низка зауважень, які необхідно врахувати під час розгляду документа в другому читанні.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Панькевич: ...
Наступна новина: У Львові на місці пожежі ...

КОМЕНТАРІ