Нові сучасні котельні забезпечать тепло чернівчанам

Нові сучасні котельні забезпечать тепло чернівчанам

19.09.13 08:14 0 907
За місяць у Чернівцях розпочнеться черговий опалювальний сезон. Наразі, міські комунальники завершують останні приготування, щоби взимку в оселях чернівчан було тепло і затишно.

Цьогоріч на всі підготовчі роботи підприємством «Чернівцітеплокомуненерго» витрачено 15 мільйонів гривень. Зокрема, проведено капітальні ремонтні роботи у котельні на Проспекті Незалежності.

«Ця котельня обслуговує 198 житлових будинків, 13 шкіл і вісім лікарень, – зазначив секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин, який особисто перевірив готовність тепловиків до нового опалювального сезону. – Найголовніше, що нам вдалося замінити 30 кілометрів теплових мереж. Це дасть змогу підприємству зменшити тепловтрати, і ми будемо обігрівати не тротуари та між будинкові проїзди, а, безпосередньо, квартири чернівчан».

Проблема старих труб полягала у тому, що на них була повністю зношена теплоізоляція. Нові ж сучасні труби мають гарантійний термін експлуатації 60 років.

«Встановлення цих труб дасть нам змогу вже цього опалювального сезону зменшити наші тепловитрати на півтора-два мільйони гривень, – каже директор МКП «Чернівцітеплокомуненерго» Олександр Меленчук. – Вивільнені кошти будуть спрямовуватися на подальшу реконструкцію мереж та котелень».

Реконструкція 88 котелень та 100 кілометрів мереж потребує значних фінансових витрат і часу. Уже зараз міська влада разом з комунальниками впроваджують сучасні технології у системі доставки тепла до осель чернівчан.

Однією з таких технологій є будівництво та введення в експлуатацію котельні на вулиці Чехова.

«Вона буде обслуговувати шість прилеглих багатоквартирних будинків, – каже Віталій Михайлішин. – Раніше котельня розташовувалася у підвалі одного з цих будинків. Вона була повністю зношена, і люди, які жили у цьому будинку, можна сказати, жили на діжці з порохом. На зведення цієї котельні було витрачено майже три мільйони гривень. Вона облаштована сучасним вітчизняним обладнанням, практично повністю автоматизована і не потребує великої кількості людей для її обслуговування. На котельні встановлені зовнішні датчики фіксації температури повітря, які подають сигнали на пульт управління котельні. У залежності від того, скільки градусів на повітрі зростає чи зменшується температура води, яка подається в оселі для їх обігріву».

Така котельня дає економію газу до 60%, електроенергії – до 40%, і окуповується за три опалювальних сезону».

Подібна котельня працюватиме на вулиці Узбецькій.

Однак чернівецьким тепловикам не завжди вистачає обігових коштів, адже на сьогоднішній день борг чернівчан та установ за спожите тепло становить майже 18 мільйонів гривень.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ