Ірина Сех: "Уряд проштовхує нову таємну угоду про розподіл вуглеводнів"

Ірина Сех: "Уряд проштовхує нову таємну угоду про розподіл вуглеводнів"

19.09.13 08:45 0 667
"Кабінет Міністрів проштовхує ще одну таємну угоду про розподіл вуглеводнів, і причина цієї утаємничености криється, очевидно, в корупційному характері цієї угоди". Про це заявила народний депутат України від ВО "Свобода", голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи розгляд на засіданні Кабміну 18 вересня 2013 року проєкту "Угоди про розподіл вуглеводнів у межах ділянки Скіфська між Державою Україна та консорціумом нафтогазових компаній на чолі з американською ExxonMobil".

За словами Ірини Сех, 18 вересня на засіданні КМУ було додатково внесено на розгляд питання про погодження проєкту угоди про розподіл вуглеводнів у межах ділянки Скіфська, яке залишили на закінчення засідання. "Члени уряду отримали проєкт документа за 15 хвилин до його розгляду і навряд чи змогли з ним уважно ознайомитися, – повідомила Ірина Сех. – Відразу по закінченні засідання працівники секретаріяту Кабміну зібрали всі примірники проєкту угоди. На моє прохання залишити мені текст – відмовили. Це свідчить, що уряду є що приховувати. Вкотре мають місце якісь підкилимні домовленості, укладають таємні угоди, внаслідок яких держава та місцеві громади зазнаватимуть втрат".

Голова парламентського комітету підкреслила, що урядовці погодили проєкт угоди, хоча деякі міністерства та учасники засідання мали застереження і пропозиції. "Мене, зокрема, цікавить, чи передбачено й коли саме Україна почне отримувати свою частку від видобутку, наскільки це вигідно державі та громадам і чи гарантовано безпеку для людей і довкілля. Непокоїть, що угоду розглядають в авральному порядку, проєкт не отримав експертних висновків секретаріяту Кабінету Міністрів. Зрештою, чому довкола документа така таємничість?".

Ірина Сех припускає: причина секретности полягає в тому, що, за інформацією ЗМІ, партнером потужних транснаціональних корпорацій "Ексон Мобіл" (ExxonMobil), "Шелл" (Shell), "Петром" (Petrom) (дочірньої компанії австрійської OMV) у цій угоді від імени України виступатиме ТОВ "Геосервіс чауда", а точніше його спільне з НАК "Надра Україна" підприємство "Надра шельф" – невідома фірма-метелик, зареєстрована в спальному районі Києва.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Голкіпер "Донбаса" буде ...

КОМЕНТАРІ