У Житомирі відбулася зустріч учасників ІХ з’їзду ВУТ \

У Житомирі відбулася зустріч учасників ІХ з’їзду ВУТ \"Просвіта

19.09.13 08:12 0 845
Днями завершив роботу ІХ з’їзд Всеукраїнського Товариства \"Просвіта\", що проходив у Києві. 17 вересня делегація Житомирського відділення товариства «Просвіта» організували прес-конференція, аби поділитися враженнями від з’їзду та продемонструвати здобутки товариства на теренах Житомирщини.

«Житомирська облдержадміністрація давно співпрацює із обласним відділенням товариства «Просвіта», - говорить заступник директора департаменту-начальник управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Сластухіна. – Товариство робить багато хороших справ і ми маємо змогу в черговий раз в цьому переконатися».

На початку прес-конференції усі присутні мали можливість ознайомитися із роботою ВУТ «Просвіта». Із виставкою друкованої продукції, а саме книг та газет ознайомив журналістів голова Житомирського відділення ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Святослав Васильчук.

«Метою діяльності товариства є утвердження державної української мови, розвиток національної культури, відродження історичної пам\'яті та формування національної свідомості. Нині надзвичайно актуальними є питання консолідації українців навколо наших національних цінностей. Ми, просвітяни, усвідомлюємо нашу відповідальність за взятий на себе обов\'язок продовжувати традиції Житомирської \"Просвіти\" у ХХІ столітті\", – говорить Святослав Васильчук.

За сприяння товариства уже багато років видаються книги, газети, брошури. Серед них газета «Віче», «Народних лікар України», «Журавлик», «Кримська світлиця», «Слово» та інші.

На прес-конференції учасники з’їзду закликали всіх активно долучатися до проведення святкування «Шевченківських днів».

«Наближається 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Хотілося б наголосити, що Шевченківські дні на Житомирщині пройдуть не лише в навчальних закладах, святкування матиме загальнообласне значення, - говорить професор Житомирського державного університету імені Івана Франка Святослав Пультер. – важливо, аби громадяни активніше цікавилися історичним минулим нашого краю».

Довідково

Товариство «Просвіта» – одна з найдавніших національно-культурологічних та патріотичних організацій в Україні, яка поставила собі за мету піднесення в народі розуміння належності до великого українського народу, підняття його національної гідності, розвитку вікових традицій, звичаїв, возвеличення своєї рідної мови, правдивої, героїчної історії.

Літопис Житомирського товариства «Просвіта» розпочинається з 26 лютого 1907 року, коли Волинським Губернським правлінням було зареєстровано статут товариства.

Засновниками «Просвіти» стали діячі культури та науки, вчителі, лікарі, вчені, краєзнавці. Серед них подружжя Василя та Олімпіади Кравченків, Іван Любинецький, Микола Гладкий, Яків Савченко.

Діяльність Житомирського товариства «Просвіта» умовно поділена на три періоди: початок діяльності (1907-1912рр) – представлено документами, які оповіщають про розміщення правління «Просвіти» в будинку Зенфтлебена по вулиці Базарній, 36, відкриття бібліотеки та читальні по вулиці Михайлівській, списки літератури, відомості про проведення літературно-мистецьких вечорів.

12 квітня 1912 року за розпорядженням Київського військового генерал- губернатора Волинську «Просвіту» заборонено, так як «…обнаружившиеся в деятельности этого общества вредные противоправительственные направления».

Друге відродження «Просвіти» в Житомирі відбулося після лютневої революції, коли 14 березня 1917 року було зареєстровано статут товариства, яке очолив Є. Ненадкевич. До складу Ради товариства ввійшли: Петро Абрамович, Микола Хомичевський, Самійло Підгірський.

Великий інтерес викликає повідомлення про обрання М. Хомичевського бібліотекарем товариства та запрошення членів Житомирської «Просвіти» на відкриття Кам’янець-Подільського Державного Університету, підписане І. Огієнком.

Широкий спектр документів виставки присвячений виникненню, організації та діяльності осередків «Просвіти» в містах і селах Волинської та Київської губерній. Це відомості про осередки в містах Малин, Ємільчине, Народичі, селах Білий Берег, Головки, Баранівка, Крошня-Руська, Левків, Лука, Кмитів, фото просвітян м. Коростишева, статути, програми діяльності.

В м. Житомирі в товаристві діяли книгарська, лекційна, артистична та господарська секції.

В 20-х роках минулого століття влада заборонила діяльність «Просвіти». Багато діячів піддалися переслідуванню та репресіям. На виставці представлені архівно-слідчі справи на членів «Просвіти» Шанюка Якова Микитовича та Дельшера Валеріана Йосиповича, репресованих в 1937 році.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Сокальському районі ...
Наступна новина: Вілліан: "Радий, що ...

КОМЕНТАРІ