Чернігів: Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснює важливу соціальну місію в суспільстві

Чернігів: Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснює важливу соціальну місію в суспільстві

19.09.13 13:24 0 1100
Про діяльність Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо соціальної підтримки сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах розповіла на розширеній нараді директор Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Кузнецова-Молодчая.

Реалізуючи в місті державну сімейну політику, керуючись Законом України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», нормативно-правовими актами Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту щодо роботи з сім’ями, Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зосереджує основну увагу на підтримці родин, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Головне завдання центру – професійна допомога клієнтам у визначенні причин власних проблем і подальший спільний пошук можливостей для їхнього вирішення шляхом надання комплексу соціальних послуг (психологічних, юридичних, соціально-педагогічних, інформаційних, соціально-медичних, соціально-економічних).

За словами Т. Кузнецової-Молодчої, основні проблеми сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах: родинні конфлікти та насильство, бездоглядність дітей, порушення батьками прав дітей, втрата членами сімей життєвих орієнтирів, пов’язаних із відсутністю житла, безробіттям тощо

Для забезпечення комплексної допомоги сім’ям та особам, які опинилися у складних життєвих обставинах, відпрацьовано механізм співпраці ЧМЦСССДМ з відділом у справах сім’ї та молоді міської ради; службами у справах дітей, управліннями праці та соціального захисту населення Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад; управліннями освіти та охорони здоров’я, міським відділом внутрішніх справ, кримінальною міліцією, кримінально-виконавчою інспекцією, центром зайнятості, обласним центром соціально-психологічної допомоги, обласним центром «Батьки й дитина разом», обласним соціальним гуртожитком; іншими державними установами; громадськими організаціями, які надають соціальні послуги.

На виконання соціальних ініціатив Президента України та пріоритетних завдань Міністерства соціальної політики України у 2012 році було запроваджено введення посади фахівця із соціальної роботи (далі – ФСР) до структури і штатів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – ЦСССДМ).

Директор Центру акцентувала увагу, що введення з липня 2012 року посади фахівця соціальної роботи в територіальній громаді забезпечило раннє виявлення та вчасне надання адресної, комплексної соціальної допомоги сім’ям, активізувало діяльність суб’єктів соціальної роботи у вирішенні проблем родин.

Міський ЦСССДМ веде облік сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, інформація до якого надходить як з державних установ (служб у справах дітей, відділу у справах сім'ї та молоді, медичних та навчальних закладів, управлінь праці та соціального захисту населення тощо), недержавних організацій, а також особисто від громадян міста, які вкрай потребують не просто епізодичної соціальної допомоги, а проведення комплексної довготривалої роботи.

У І півріччі 2013 року на обліку центру перебувало 368 родин та особи, в яких виховується 494 дитини. За весь минулий рік на обліку перебувало 249 родин, де виховувалось 383 дітей.

Проблеми цієї категорії громадян вивчалися під час соціальних інспектувань та розглядалися на Міській координаційній раді з питань соціального супроводу сімей у складних життєвих обставинах. Рішенням ради рекомендується взяти родини під соціальний супровід або надавати комплекс соціальних послуг (в залежності від складності проблем та бажання сім'ї щодо соціального супроводу).

Так, у 2011 році проведено 7 засідань координаційної ради, на яких розглянуто проблеми 116 сімей та осіб, в 2012 році - 15 засідань координаційної ради, на яких розглянуто проблеми 357 осіб та родин. За IІ квартал 2012 року – 6 засідань, де розглянуто проблеми 117 родин та осіб, відповідно за два квартали 2013 року 14 засідань, розглянуто проблеми 449 сімей та 48 осіб.

У 2011 році здійснено 191 соціальне інспектування, у 2012 році - 618, за IІ квартал 2012 року проведено 148 соціальних інспектувань, за IІ квартал 2013 року –456.

Частину сімей та осіб за рекомендаціями координаційної ради взято під соціальний супровід центру. За IІ квартал 2012 під супроводом центру перебувало 16 сімей та осіб, де виховувалося 22 дитини. За аналогічний період 2013 року супроводом центру охоплено 279 сімей, в яких виховується 347 дітей та 31 особа.

Протягом звітного періоду члени цих родин та особи отримали 18658 соціальних послуг. Переважно це психологічні, юридичні та соціально-педагогічні послуги.

Особлива категорія сімей – сім’ї, в яких зафіксовано факти насильства або жорстокого поводження з дітьми. На виконання наказу Міністерства України у справах молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України від 07.09.2009 № 3131/386 «Про затвердження Інструкції щодо порядку взаємодії структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім’ї, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї» в місті відпрацьовано механізм співпраці відповідних служб щодо попередження проявів насильства в сім’ї.

У 2011 році зафіксовано 15 звернень з питань сімейного насильства та надано 90 соціальних послуг, у 2012 році зафіксовано 19, надано 138 соціальних послуг. За IІ квартал 2012 року - 9 звернень, члени сімей отримали 53 послуги. За IІ квартал 2013 року – 8 заяв щодо сімейного насильства та жорстокого поводження з дітьми, надано 41 соціальну послугу. В основному, це насильство у відношенні до жінок з боку чоловіків, які зловживають алкогольними напоями, у результаті якого також страждають діти.

При отриманні інформації щодо сімейного насильства або жорстокого поводження з дітьми спеціалісти центру фіксують цю інформацію, у визначений термін інформують відповідні служби щодо отриманих заяв, здійснюють соціальні інспектування сімей, під час яких вивчається достовірність інформації щодо жорстокого поводження або насильства, проводиться індивідуальна робота з членами сімей. Завдання спеціалістів центру – допомогти жертвам та тим, хто вчинив насильство, зрозуміти причини цього негативного явища, змінити стереотипи у відношенні до цієї серйозної проблеми, налагодити міжособистісні стосунки. При необхідності, до соціальних інспектувань та спільного вирішення проблем залучаються представники органів внутрішніх справ та служб у справах дітей.

Проблеми, які виникають під час роботи з сім’ями, в яких зафіксовано факти насильства:

- недосконалість нормативної бази щодо можливості реального впливу на членів родин, які здійснюють насильство (попередження, штраф, оплата якого в більшості випадків лягає безпосередньо на жертву; навіть у випадку розлучення – проживання на спільній території через відсутність житла;

- необізнаність жертв у своїх правах, небажання бачити причину виникнення насильства, провокування агресії;

- стереотипи суспільства щодо насильства;

- інертність органів внутрішніх справ щодо швидкого та якісного реагування на факти насильства.

Дуже актуальною і серйозною є проблема відмови від новонароджених дітей. З метою попередження відмов, а значить, соціального сирітства, при Чернігівському пологовому будинку працює Консультаційний пункт міського центру. Основні його завдання – запобігання відмови матері від новонародженої дитини, встановлення причин відмови та вжиття заходів для їх усунення, профілактика безвідповідального батьківства, надання комплексу соціальних послуг, спрямованих на збереження родинних стосунків. У тісній співпраці з медичними працівниками психолог та юрист центру діють як «швидка соціальна допомога», оперативно реагуючи на повідомлення про відмову від дітей, проводять індивідуальну роботу з жінками-породіллями, при необхідності, встановлюють контакти та працюють з родичами, співпрацюють із спеціалістами з інших районів області. Слід зазначити, що статистика відмов від новонароджених дітей зменшується. Так, наміри відмови в ІІ кварталі 2012 року виявили 4 жінки, змінили свої наміри – 2 з них, а в ІІ кварталі 2013 року відмовилася від дитини одна жінка, на жаль переконати її залишити дитину в сім’ї не вдалося.

Крім того, налагоджена робота з жіночими консультаціями. Так, за їхніми повідомленнями, за IІ квартали 2012 року надійшло 12, а за IІ квартал 2013 року - 6 повідомлень щодо вагітних жінок, які безвідповідально ставилися до свого здоров’я та здоров’я ненародженої дитини. За результатами соціальних інспектувань у IІ кварталі 2012 року клієнтки отримали 43 соціальні послуги, за звітний перід цього року – 12 послуг, одну з них взято під соціальний супровід центру .

Збільшується кількість звернень і повідомлень щодо неповнолітніх та молоді, які перебувають чи звільнилися з місць позбавлення волі, а також тих, які відбувають покарання без позбавлення волі. У 2011 році 246 клієнтів отримали 495 індивідуальних консультацій, у 2012 році 221 клієнту надано 546 послуг. У IІ кварталі 2012 року 268 послуг надано 104 особам, у IІ кварталі 2013 року 418 послуг отримали 143 клієнти. В основному це проблеми отримання паспорта та реєстрації, працевлаштування, житлово-майнові питання, налагодження контактів з родичами.

З метою підтримки сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах, міським ЦСССДМ налагоджено тісну співпрацю з обласними закладами соціального спрямування. Так, у 2011 році до Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги для вирішення проблем направлено 1 особу та 3 сім’ї, до Чернігівського обласного соціального центру матері і дитини «Батьки й дитина разом» – 2 сім’ї, до обласного соціального гуртожитку – 1 особа з числа дітей-сиріт. За 2012 рік до Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги – 3 сім’ї, обласного соціального центру матері і дитини «Батьки й дитина разом» – 3 особи. За І півріччя 2013 року до Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги направлено 8 сімей та осіб, до обласного соціального центру матері і дитини «Батьки й дитина разом» - 3 особи, до обласного соціального гуртожитку – 1 особа з числа дітей-сиріт.

Усього за 2011 рік до «Служби соціальної підтримки сімей» центру звернулося 1820 клієнтів, які отримали 6958 соціальних послуг (з них 2594 – з проблем сім’ї). За 2012 рік відповідно 34743 клієнти та 66292 послуги (26319 послуг – з проблем сім’ї). За І півріччя 2013 року -13612 клієнтів отримали 53201 соціальну послугу. У порівнянні з IІ кварталом 2012 року кількість клієнтів виросла на 12277, кількість послуг – на 48889.

Важливим напрямком діяльності центру є здійснення просвітницько-профілактичної роботи щодо попередження складних життєвих обставин. У 2011 році проведено 40 групових заходів з питань підготовки молоді до сімейного життя, відповідального батьківства, надано 1452 послуги (у т.ч. з питань профілактики насильства в сім’ї 13 заходів, надано 376 послуг). Протягом 2012 року – 55 групових заходів, надано 1644 послуги (у т.ч. з питань профілактики насильства в сім’ї 20 заходів, надано 696 послуг. За І півріччя 2013 року проведено 15 групових заходів для 356 осіб, серед них 13 заходів з питань профілактики вчинення насильства для 321 особи.

В активі центру – внутрішня та зовнішня соціальна реклама, яка розповсюджується серед різних категорій населення, а також розміщена на рекламних носіях вулиць міста та у «Вікнах соціальної реклами» у 89 навчальних та дитячих закладах. Це наклейки, листівки, постери, кишенькові брошури.

За 2011 рік виготовлено та розповсюджено 7 видів соціальної реклами з питань підтримки сім’ї в кількості 5 589 примірників на загальну суму 5 650,00 грн. За 2012 рік виготовлено 9 видів продукції, понад 12 000 примірників на суму 6675,00 грн. За IІ квартал 2013 року – 6 видів соціальної реклами зазначеної тематики в кількості 10750 примірників на суму 6990 грн.

Дієвими партнерами ЧЦСССДМ у наданні допомоги сім’ям які перебувають у складних життєвих обставинах, є громадські та релігійні організації, які долучаються до вирішення проблем конкретних сімей: надання тимчасового притулку, гуманітарної допомоги, оформлення тимчасової прописки, такі як: громадська організація "Чернігівський центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних", Чернігівська християнська місія «Милосердя та духовне відродження», Чернігівське міське громадське об’єднання інвалідів «Шанс», Чернігівська обласна благодійна організація «Аратта», благодійна організація «Чернігівський жіночий правозахисний центр», громадська організація «М’АРТ», громадська організація «Центр ресоціалізації хімічно узалежнених «ВЕДИС», Чернігівська міська молодіжна організація «Молодіжний центр «Жменя», "Центр духовної та соціально-психологічної реабілітації «Перемога»", "Центр матері", "Допомога сім’ям", "Академія розвитку", обласне відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, а також волонтери.

Діяльність Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді систематично висвітлюється в засобах масової інформації та на міських сайтах.

Т. Кузнецова-Молодчая підкреслила, що соціальна підтримка сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах, є пріоритетним напрямком діяльності міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Система комплексних заходів тривалої допомоги сім’ям з метою їх збереження, відновлення родинних стосунків, захисту і реалізації прав членів у родині та її прав у суспільстві – мета соціальної роботи з родинами Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Директор уточнила, що у подальшій роботі центру СССДМ з названою категорією клієнтів, актуальними залишаються питання:

* переорієнтація соціальної підтримки родини на профілактику попередження сімейного неблагополуччя на противагу боротьбі з його наслідками;

* забезпечення комплексного підходу до здійснення соціального супроводу із залученням суб’єктів соціальної роботи у подоланні складних життєвих обставин в інтересах окремої сім’ї;

* поліпшення фахової компетентності соціальних працівників.

За матеріалами міського ЦСССДМ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: КХЛ. "Атлант" - "Донбас" ...

КОМЕНТАРІ