Командир волинського "Беркута": "Головне в роботі - захист громадян і відчуття дружнього плеча"

Командир волинського "Беркута": "Головне в роботі - захист громадян і відчуття дружнього плеча"

19.09.13 10:59 0 717
«Вище «Беркута» ніхто не літає» – так коротко можна охарактеризувати роботу роти міліції особливого призначення. Тож про будні і свята – у розмові із командиром волинського спецпідрозділу підполковником міліції Дмитром Беляєвим.

– Дмитре Анатолійовичу, у 2007 році Вам випало очолити один із найпрестижніших підрозділів у системі органів внутрішніх справ. Які основні завдання покладені на «Беркут»?

– Підрозділи міліції особливого призначення насамперед створені для припинення групових порушень громадського порядку та масових заворушень, проведення спеціальних операцій із затримання озброєних злочинців, членів організованих злочинних груп, звільнення заручників, припинення збройних нападів, ліквідації аварій, наслідків стихійних лих, забезпечення правопорядку під час проведення масових заходів, охорони прав і законних інтересів громадян від злочинних посягань. Окрім того, бійці підрозділу беруть участь у припиненні терористичних актів, мобільного несення патрульної служби, масованого відпрацювання місць зі складною оперативною обстановкою.

– Як особовий склад готується до виконання цих завдань?

– Дійсно, аби успішно вирішувати поставлені завдання, працівники спецпідрозділу повинні мати високий професійний рівень, який досягається постійними тренуваннями у спортзалах і тирах, на заняттях зі спеціальної тактики та альпінізму. Особовий склад щоденно тренується з метою відпрацювання практичних навичок підготовки до дій в екстремальних ситуаціях, особливо під час масових заворушень, групових порушень громадського порядку, хуліганських проявів, вилучення правопорушників з місць масового перебування громадян, затримання озброєних злочинців тощо.

– Останнім часом працівники спецпідрозділу стали, так би мовити, ближчими до громадян. Ви проводите дні відкритих дверей, показові виступи у дитячих таборах і школах, а на день знань вийшли на Театральний майдан обласного центру…

– Робота з дітьми зараз проходить червоною ниткою, адже профілактика правопорушень – це одне із завдань, що стоять перед органами внутрішніх справ. Розповідаючи про роботу підрозділу, демонструючи зброю та спецзасоби, а також прийоми рукопашного бою, ми показуємо, якою є міліція зсередини. Такі зустрічі надзвичайно важливі та цікаві, адже підлітки мають можливість переконатися, якою нелегкою є повсякденна служба правоохоронців. Але, можливо, дехто з них у подальшому і вирішить пов’язати своє життя з міліцією.

– За сім років, що Ви очолюєте підрозділ, які випадки, пов’язані зі службою, запам’яталися найбільше?

– Якщо говорити про нашу роботу загалом, то порахувати, для прикладу, всі факти розкриття злочинів, затримання підозрюваних у скоєнні злочинів, припинення порушень громадського порядку – просто не реально. Але не так давно працівник «Беркута», не шкодуючи власного здоров’я, вступив у двобій із озброєним чоловіком, аби врятувати життя охоронця нічного клубу. Тоді між нетверезим відвідувачем та представником закладу виник словесний конфлікт, який переріс в озброєну розбірку. Побачивши в руці зловмисника пістолет, не гаючи ні секунди, міліціонер оперативного взводу Віталій Ярмолюк підбив його руку зі зброєю, одразу пролунав постріл. Потім повалив його на землю, притиснув руку з пістолетом до землі. У результаті злочинець ще двічі натиснув на курок. Кулі, як виявилося потім, влучили у берет, який хуліган зірвав із беркутівця. Таким чином вдалося запобігли трагедії і врятувати найцінніше – життя людини.

– Служба в «Беркуті» – надзвичайно відповідальна, вимагає високої концентрації волі та самоорганізованості. А що вважаєте головним у роботі?

– Можу з впевненістю сказати, у волинському «Беркуті» працюють справжні професіонали, котрих по праву називають міліцейським спецназом. А головним у нашій роботі є захист громадян та відчуття дружнього плеча.

– Що ж, того вам і бажаємо!

Романа ІВАНЮК
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ